Aktualności Doradcy Smaku

kurczak-1

ABC Przypraw: Mój przepis na soczystego kurczaka

Soczysty kurczak to autorski przepis Roberta Sowy na pyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczne przyprawy takie jak czosnek, natka pietruszki, chili, goździki czy kmin rzymski połączone w odpowiednich proporcjach to jego sekret na pyszne danie. Tak starannie dobrana mieszanka gwarantuje pełen sukces w kuchni.

Mięso z kurczaka cenione jest jako źródło białka pochodzenia zwierzęcego o dużej wartości odżywczej. Niewątpliwe walory dietetyczne i smakowe mięsa drobiowego zdecydowały, że jest ono cennym produktem w codziennej diecie nowoczesnych społeczeństw.

Czy wiesz że... ?

Dania z mięsem kurczaka należą do najpopularniejszych dań w Polsce. Amatorów dobrze przyrządzonego mięsa drobiowego znaleźć można praktycznie w każdym polskim domu. Kurczak obecny jest na naszych codziennych stołach od wielu stuleci. Ale nie zawsze tak było. Kurczak przywędrował do Europy prawdopodobnie z Azji. Pierwsze obrazy kur na ceramikach europejskich pochodzą z VII wieku przed naszą erą. Przodkowie europejskich kur w dalszym ciągu żyją w Azji na wolności.

Aktualności Doradcy Smaku - 0


Kurczak z żurawiną i morelami

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg (ok. 8 sztuk) pałek z kurczaka

1 opakowanie Mój przepis na: soczystego kurczaka Prymat

4 łyżki oleju rzepakowego

½ szklanki suszonej żurawiny

8 suszonych moreli

 

Sposób przygotowania:

Zawartość opakowania wsypać do miseczki i połączyć z 4 łyżkami oleju, suszona żurawiną i morelami. Całość  dokładnie wymieszać. Natrzeć pałki z kurczaka powstałą marynatą.

Ułożyć pałki  w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą marynatą, przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra /dół) w temperaturze 200 stopni  przez  około 1h.

Danie jest gotowe! Smacznego! Można podawać z ziemniakami purée i ulubioną sałatką.

 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz