Aktualności Doradcy Smaku

original

Zmiany w portalu

 

1. W celu dodania przepisu musicie w formularzu wpisać minimum 2 składniki. Do tej pory były one przeklejane całościowo do przepisu lub do jednej rubryki. To z kolei znacznie utrudniało powiązywanie ze sobą przepisów oraz wyszukiwanie podobnych smaków. 

 

 

2. Do tej pory nie zaznaczano składników jako podstawowych, co nie pozwalało zobaczyć wizualnie co dodano do przepisu (pionowa belka po prawej stronie przepisu). Wprowadziliśmy nowość i od dziś każdy składnik będzie widoczny. Dlatego przypominamy po raz kolejny - nie wprowadzajcie zdjęć składników do swojego przepisu:

 

 

1

 

3. Dodając przepis, w polu składnika możecie dodać maksymalnie 30 znaków - co ograniczy wklejanie składników łącznie z miarami oraz w liczbie 3 na jedno miejsce. Dzięki temu przepisy, a także Wasze smaki będą mogły się wiązać ze sobą.

 

 

4. Całkowicie nowa wizualizacja działu Pytania i Rady - wszystkie Wasze pytania są bardziej przejrzyste, w każdym miejscu zostały dodane awatary, oraz możliwość oceny danego komentarza. Osoba zadająca pytanie ma powiąkszony awatar w stosunku do pozostałych. 

 

 

5. Udogodniliśmy również funkcję nadużyć. Wielu z Was pisze do nas maile, pozostałym brak sił na plagiatorów. Wszystkim serdecznie dziękujemy za pomoc i przypominamy, iż pomagając nam pilnować porządku na portalu, bronicie dostępu do nagród i otrzymujecie większe szanse na zdobycie tej wymarzonej. Teraz wystarczy tylko kliknąć nadużycie i się tym zajmiemy. 

 

Dodaliśmy opcję dodawania tekstu - dodając nadużycie, możecie dodać swój komentarz lub link do plagiatu. Możecie skorzystać z tej możliwości do udzielenia nam informacji, które zdjęcie mamy usunąć z danego przepisu. Dzięki temu usprawnicie pracę administratorów. 

 

 

1

 

 

6. W wyniku nadużyć, od wczoraj otrzymujecie maksymalnie 10 punktów dziennie za głosowanie na swoje przepisy oraz komentarze. 

 

 

7. Dzięki Waszym głosom, zdecydowaliśmy się na ograniczenie liczby zdjęć do 5. Dzięki temu unikniemy licznych nadużyć, a i Wy macie możliwość wykazania się. 

 

 

8. Składniki w przepisach nie układają się chaotycznie. Możecie wpisywać je w kolejności, a także wpisywać działy przepisu: 1 warstwa, 2 warstwa itd...

 

 

9. Maksymalna wielkość dodawanego zdjęcia do przepisu to 1mb.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Podobają mi się zmiany, niektóre punkty to nawet bardzo !!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aida

    ale DZIAŁ PYTANIA I RADY to tak się zrobił ...mało czytelny :(
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    zgadzam się wcześniej był bardziej przejrzysty ... no i nie za bardzo podoba mi się to, iż w zakładce \"komentarze do przepisów\" na pierwszej stronie wyświetlają się najstarsze komentarze a nie te najnowsze tak jak było dawniej ... wg mnie było lepiej .
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Na szybko : Jak Doradca wyobraża sobie zapis w 30 znakach np ,,Makaron Tagliatelle czarny barwiony atramentem z kałamarnicy \" ? czy podobnych składników ? Wstawianie 25 składników bigosu ( a to nie jest akurat najbardziej rozbudowany przepis ) na trzy raty ( nazwa , ilość , miara ) - ilość wstawionych przepisów na rozbudowane dania drastycznie spadnie za to zwiększy się ilość przepisów na sałatę ze śmietaną .
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    i dalszy ciąg tego co wyrzej bo system nie pozwala na rozwinięcie wypowiedzi .... Może warto pomyśleć nad proponowaną opcją tagów które pozwolą klasyfikować przepis a składniki wstawiać w opcji takiej jak w opisie . Teraz spisane ciurkiem są zupełnie nieczytelne .
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Ok. Zdjęcia już widzę, że będę musiała wymienić. Trochę czasu to zajmie...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja42

    Babciagramolka Bunia super zmiana przynajmniej w koncu zaczniesz recznie wpisywac skladniki a nie tylko je kopiowac z innych serwisow i wklejac tu jak leci.
  • 0
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Buniu, nie mierz tak wysoko! a woda z cukrem?! Rzeczywiście, ciekawe jak mamy wpisywać dłuższe nazwy?!A co do reszty całkowicie zgadzam się z Tobą zgadzam!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja42

    wszystkim pozostalym skladniki sie mieszcza kazdy w osobnym wierszu a Tobie one nigdy sie nie miescily. Teraz beda musialy.
  • 0
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Patrycja, a co ty, jak goła tak ostra?! Dorównaj Babcigramolce w jakości gotowania i wtedy szczerz się! Nie twoja na pewno sprawa jak kto wpisuje przepisy! Nie są plagiatami i wara od tego czy wklepujemy czy kopiujemy! Nie masz dorobku, więc nie masz co kopiować.Najpierw sie naucz gotować, potem dyktuj starszym co mają robić. Ps odpisałam ci w twoim stylu, na codzień go nie stosuję!
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Można wpisać po prostu Makaron czarny Tagliatelle? 26 znaków. Jeśli zostawimy większe pole manewru, użytkownicy wpisują po 3,4 składniki, lub w ogóle. A co do rozwiązania - będziemy nad tym myśleć całościowo.
  • 0
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Rzeczywiście, Patrycja masz oszałamiający dorobek na tym portalu! Jestem pod wrażeniem! Żadnego przepisu, parę punktów za niezbyt mądre pytania i TY startujesz do Babcigramolki?! Z czym do ludzi! Widzę,że nie przyszłaś tu z fascynacji kulinariami a chęcią robienia zadymy.Ale to nie ten portal! dołącz do Zadymiarzy!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Ok - zasady to zasady - wbrew temu co wypisuje Patrycja nie bedzie dla mnie problemu z wklepywaniem składników w tej formie - tylko ,że to potwornie utrudnia pracę a nie daje pozytywnego rezultatu. Proszę zobaczyć jak niegramatycznie układają się składniki wpisywane ciurkiem. Opcja wyróżniania składników obok fantastyczna .Co do opisu składników - jest różnica między np makaronem tagliatelle barwionym szpinakiem , koperkiem czy innym zielonym dodatkiem - a tak będzie zielony .Szkoda.
  • 0
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Podoba mi się to rozwiązanie, teraz przynajmniej będzie czytelnie :) Henryko nie za ostro? To ma być przyjemny portal. A wiek nie ma tu chyba znaczenia. Patrycja ma avatar jaki ma, a może w rzeczywistości jest... starszą panią. Nie to, żebym kogoś broniła, ale nieprzyjemnie się zaczyna robić.
  • 0
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Babciagramolka ma rację w kwestii tej gramatyki, bo wychodzi np. \"1 kg mąka\". Trzeba chyba wpisywać \"mąki\" albo może zmienić kolejność wpisywania składników lub ich wyświetlania ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Ale macie problemy ... mi ta opcja bardzo się podoba bo u niektórych to rzeczywiście było to tak napisane, że trudno było rozczytać. A tak to przynajmniej będzie kolorowo dzięki obrazkom składników. A co do wieku to chyba nie on ma znaczenie w gotowaniu !!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Co do poprawności gramatycznej, to może warto poprosić DS o zmiany w ustawieniach, skoro już tyle dla nas zrobił to, może i to Im się uda.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Nie rozumiem punktu szóstego,to można głosować na swoje przepisy,ja nigdy tego nie robiłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Ewa za to, że ktoś głosuje na Twoje przepisy i oddaje + na Twoje komentarze :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    Zgadzam się z tym że nie wychodzi to gramatycznie, dlatego od pewnego czasu zaczęłam odmieniać nazwę składnika i tak zamiast 1kg\"mąka\" wpisuję 1 kg \"mąki\". Rezultat jest taki, że jest poprawniej gramatycznie ale za to nie ma zdjęć produktów i zapewne nie wiążą się one z innymi bo nazwa produktu nie jest w mianowniku. A można po prostu zamienić kolejność na \"mąka\" 1kg i problem się rozwiąże
  • 0
    original
    Opublikowano

    rosik93

    No właśnie Ilona tego też nie lubię.Dlatego ja wpisywałem tylko w tej pierwszej rubryce np. 2 szklanki cukru.Bo jak się wpisze to może wyjść nawet 2 szkalanka cuker;/
  • 0
    original
    Opublikowano

    rosik93

    A najgorsze jak jeszcze się kliknie na ten składnik co się rozwija po wpisaniu np śmietana i wyskakują 12, 18...% i poźniej zapisze się ta co nie powinna być.
  • 0
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Zmiany bardzo fajne - zwłaszcza te odnośnie punktów za głosowanie. Zauważyłam, ze są ogronme ROZBIEŻNOŚCI między ilością przepisów a punktów u niektórych osób (a jestem tu dopiero od około 2 tygodni!). Przecież tak naprawdę to żaden problem założyć sobie drugie konto i głosować samemu na siebie cały czas :-(
  • 0
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Proponuję jeszcze usunąć \"+\" za komentarze... Moim daniem jest to bez sensu. I tak już osoba dostała punkt za dodanie komentarza. Te \"+\" są tylko polem manerwu do oszukiwania...
  • 0
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Właśnie sie okazało, że Bunia miała racje - nie weszła mi \"mieszanka mrożonych warzyw (kalafior, brokuły, marchew)\" - chciałam sprezyzować o jakie chodzi, bo mieszanek jest mnóstwo! :-(
  • 0
    original
    Opublikowano

    Łucja1

    Bardzo mi się podobają zmiany wprowadzane przez DS, tylko też jestem za usunięciem \"+\" za komentarze.
  • 0
    original
    Opublikowano

    bernika

    i ja jestem za + za komentarrze to bzdura! Misiowa wpisz osobno: mrozone brokuły, mrozony kalafior itp.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    Nie przesadzajcie - większość składników się mieści możesz napisać \"mieszanka mrożonych warzyw\" a w opisie napisz jakie warzywa to mają być... zawsze jakoś idzie wyjść z \"trudnej\" sytuacji.
  • 0
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Ilono, Patrycja pozwoliła sobie za dużo i chyba to widzisz!Dlaczego jej nie zwróciłas uwagi, że zachowuje się niestosownie w stosunku do innego użytkownika portalu?!Mnie nie interesuje jej wiek. Jest niegrzeczna wobec kogoś, kto coś sobą tu reprezentuje,a uwagę zwracasz mnie!
  • 0
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    To jest ciąg dalszy poprzedniego wpisu:To miło będzie kiedy zaczniemy sobie bezkarnie ubliżać?! Wierz mi,że tak jak i Tobie zależy mi na dobrej atmosferze na tej stronie! A że ostro? Bunia odpowiedziala grzecznie, dostała nastepną porcję obelg i chamskich \"wycieczek\"! Czasem tak trzeba. I zapewniam Cię,że nie jest to mój codzienny sposób komunikowania sie z ludźmi! Pozdrawiam Cię!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    PaniMisiowa- i właśnie o to mi chodziło .Spisując przepis staram się to zrobić w miarę czytelnie wyjaśniając o co mi chodzi . Oczywiśćie w większości wypadków nazwa składnika nie przekracza 30 znaków -no ale czasem jest coś co by się chciało dobrze opisać i co trzeba kombinować - wstawiac to w tekst przepisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    cd..... A przecież przepisy mamy już spisane ( często już są na innych profilach ) .Przecież nie można stawiać zarzutu ( jak to niektórzy robią ) , że korzystamy z opcji spisywania w Wordzie i kopiowania swojego tekstu zamiast go wpisywać za każdym razem od początku .To nie logiczne - utrudnia wstawianie przepisów ....
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    cd.....Rozumiem , że cały problem z wprowadzeniem opcji wpisywania ( wklejania ) składników w wersji jeden pod drugim w jednej rubryce - jest wymóg sponsorów by ich produkty pojawiały sie jako ikonki obok przepisu .Opcja fajna i zrozumiała - ale może informatycy znaleźli by jakieś rozwiązanie zadawalające wszystkich ( mógł by to być system rozpoznający nie tylko nazwę mąka ale i mąki , pieprz- pieprzu itp ) .I było by po problemie ku zadowoleniu wszystkich .
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Babciagramolka Bunia, właśnie problem polega na czymś innym - 1. użytkownicy wklejali niepotrzebne zdjęcia składników, 2. Nie pojawiają się jedynie produkty sponsorów, a wszystkich produktów, tak by przepis stał się bardziej widoczny i kolorowy, 3. są automatyczne opcji rozwijanej listy, natomiast większość użytkowników wpisuje ręcznie swoje składniki, powielając istniejącą już opcję.

Dodaj komentarz