Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_70580429_s

Zamienisz ziemniaki na to warzywo?

Słodkie ziemniaki od niedawna podbijają podniebienia Polaków. W smaku przypominają marchewkę, natomiast kolor przypomina dynię piżmową – po upieczeniu potrafią uzależnić. Zupełnie inne od zwykłych ziemniaków raczej nie zastąpią ich miejsca, ale zagwarantują wyjątkowy smak potraw.

Pomarańczowe bulwy to jedne z najzdrowszych warzyw, dlatego też często zalecane są przez dietetyków dla osób odchudzających się. 100 gram batatów zawiera tylko 85 kalorii. Dostarczają witaminę A, witaminę C oraz błonnik.

Delikatny, słodkawy smak batatów odkryły już plemiona Inków i Majów. Dziś znając możliwości batatów chętnie zajadamy je zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Można je zaserwować gościom w formie frytek jako przystawka lub pieczonych batatów/purée jako dodatek do potrawy. Świetnie smakują przyprawione czosnkiem i solą, ale również z dodatkiem kolendry.

Pamiętaj:

- wybieraj bataty o gładkiej, suchej skórce

- przechowuj w ciemnym miejscu o temp. 12 stopni

Aktualności Doradcy Smaku - 0


DORSZ W PANIERCE Z ORZECHÓW PEKAN, PODANY NA LIŚCIACH SZPINAKU ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 180 g fileta z dorsza norweskiego

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki przyprawy do ryb Prymat

 

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

2 posiekane szalotki

2 posiekane ząbki czosnku

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka bułki tartej Prymat

1 szklanka zmielonych orzechów pekan

2 łyżki mąki

3 roztrzepane jajka

400 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków

4 łyżki przyprawy do ziemniaków Prymat

200 g świeżego szpinaku

4 cząstki  cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

W rondlu podgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło, lekko zrumienić. Następnie dodać szalotki i czosnek, smażyć do miękkości. Wlać śmietanę, dodać oczyszczony z łodyg szpinak i gotować na wolnym ogniu, aż ilość sosu zredukuje się o połowę, doprawić do smaku.

Bułkę tartą wymieszać z orzechami. Umytego i oczyszczonego dorsza zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawie do ryb Prymat. Po zamarynowaniu obtoczyć w mące, jajku i mieszance z bułki tartej i orzechów pekan. Panierowane filety podsmażyć na złoty kolor na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, a następnie piec 10 minut w temperaturze 180°C.

Pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki podsmażyć na oliwie na złoty kolor i doprawić do smaku przyprawą do ziemniaków Prymat.

Tak przygotowanego dorsza podawać na duszonym szpinaku ze słodkimi ziemniakami i cząstkami cytryny.

 

Komentarze

  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    muszę się z nimi zapoznać :)
  • 0
    p41-2
    Opublikowano

    Futka

    Uwielbiam bataty! :) Już dawno zagościły na moim stole. Bataty są dla mnie smaczniejsze i delikatniejsze. Lubię także ich słodkawy smak oraz kolor, który doskonale rozświetla obiadowy talerz. Ja zamieniłam już ziemniaki na bataty - pokochała je także cała moja rodzina :)
  • 0
    img_20130717_161126
    Opublikowano

    Wiktoria29

    lubię krem z batatów ale niestety są one u nas jeszcze drogie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    malami199216

    muszę wypróbować :)
  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Futka ja chyba też zamienie ziemniaki na bataty po tym co przeczytałam :)

Dodaj komentarz