Aktualności Doradcy Smaku

ledzie-kopia

Najlepiej smakuje na zimno

Śledzie w Polsce mają za sobą setki lat tradycji i popularności. Dziś Polacy jedzą jednak coraz mniej śledzi, chociaż solone śledzie były niegdyś obecne w każdej karczmie jako dodatek do alkoholu czy też jako sztandarowe danie postne…

…. a że dni postne były liczne i rygorystyczne, śledzie stały się szybko pokarmem powszechnym, szeroko dostępnym, wręcz pospolitym. Obowiązkowo trafiały na stoły w każdy piątek, podczas Wielkiego Postu, Adwentu a także w Wigilię. Skojarzenia na temat śledzia nie wiązały się zatem ani z dobrym smakiem, ani z czymś zdrowym czy ciekawym kulinarnie.

A przecież śledzie to przede wszystkim smaczne ryby, które są bogate w kwasy omega-3, łatwo przyswajalne białko i witaminy: A, E, D, B6 i B12. Ponadto śledzie mają niezwykle szerokie możliwości kulinarne, a polska kuchnia zna wiele przepisów godnych uwagi.

Na zimno czy smażone?

Nie każdy wie, że śledzie smakują wspaniale w formie smażonej. Co więcej Kaszubi przyrządzają takie smażone śledzie z octem, przedłużając ich „żywotność” oraz nadając im ciekawy smak. Są też śledzie „po giżycku” znane zna Mazurach, śląskie hekele, czyli pasta czy też sałatka z siekanych śledzi z dodatkiem jajka gotowanego na twardo, cebuli i ogórka. Na Podlasiu i Lubelszczyźnie jada się od wieków śledzie po tatarsku, a Wielkopolsce znana była postna zupa śledziowa. Słowem, co region to obyczaj śledziowy.

Śledzie można przygotować na wiele sposobów; w oliwie, w śmietanie, na słodko, na kwaśno, łagodnie lub ostro. Śledzie są dobre także w słodkich połączeniach – na przykład z rodzynkami, pomarańczą czy ananasem.

Dziś coraz częściej mamy świadomość, że śledzie są po prostu zdrowe, a dzięki wysokiej zawartości białka – także dietetyczne. Obok klasycznych wersji śledzi w śmietanie czy w sosie musztardowym na nowo odkrywamy staropolskie połącznia – na przykład w sosie piernikowym. Warto też spróbować śledzi po azjatycku z dodatkiem trawy cytrynowej czy imbiru.  Śledzie wystarczy też obficie posypać pieprzem, aby ożywić smak czy też zaserwować je z konfiturą z czerwonej cebuli z przyprawami korzennymi. Warto na nowo odkryć smak tradycyjnego śledzia niekoniecznie w tradycyjny sposób.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Sałatka śledziowa z musztardą

 

Składniki dla 3 osób:

 

2 płaty matiesów (17 dag)

4 pomidory (35 dag)

2 cebule (20 dag)

1 Ogórek kwaszony Smak (10 dag)

1 strąk żółtej papryki (15 dag)

2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat

3 łyżki oliwy

1 i ½ łyżeczki Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Prymat

Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

cukier

 

Sposób przygotowania:

 

Śledzie wymoczyć w gazowanej wodzie 30 minut, a następnie osączyć i pokroić w paski. Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Paprykę oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę.

Cebule obrać i pokroić w półtalarki. Ogórek pokroić w półplasterki. Przygotowane składniki połączyć i wymieszać. Przygotować sos: oliwę połączyć z musztardą, sos sałatkowy z 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody, doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym i cukrem. Starannie wymieszać. Polać sałatkę przygotowanym sosem. Schłodzić przed podaniem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Suonatar

    Ciekawy przepis :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    cudna przekąska

Dodaj komentarz