Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_55983724_s

Porcja nabiału w plasterku

Żółte sery to kategoria spożywcza, która jest nieograniczona niczym wyobraźnia. Stanowią ważny element kuchni europejskiej, jak i amerykańskiej. Należą one do 10 najczęściej kupowanych produktów prze Polaków. A do tego są po prostu pyszne!

Sery można kategoryzować na wiele sposobów – ze względu na sposób przyrządzania, rodzaj mleka, czas dojrzewania… Warto szczególną uwagę zwrócić na sery żółte. Są nie tylko niezwykle smakowite, co tu ukrywać także dzięki zawartości tłuszczu, która sprawia, ze smak jest pełniejszy. Sery żółte to także cenne źródło białka i wapnia, które jak niewiele osób wie, ma większą zawartość wapnia aniżeli ser biały czy mleko. Co do zawartości tłuszczu – jego zwartość może być wysoka – aż od 75%.

Sery żółte mają różnorodne cechy i właściwości kulinarne - od koloru bursztynowego do niemal białego, od koziego, przez owcze po krowie, z dziurami czy bez dziur… Warto odpowiednio dobierać gatunki w zależności od przeznaczenia

Typu holenderskiego - gouda, edamski, ementaler – doskonały do kanapek, jako przekąska

Roquefort - szlachetny o błękitnej pleśni z francuskim pochodzeniem, doskonały do przekąsek w połączeniu  orzechami czy owocami, także na ciepło do kotletów czy roztopiony do sosów z makaronem.

Cheddar – to ser o angielskim pochodzeniu o gęstej konsystencji, często o ciemno żółtawym niemal pomarańczowym kolorze, ostry w smaku, doskonały do frittaty, zapiekanek i sufletów, można go też marynować w kostkach.

Parmezan – włoski ser typu twardego, o intensywnym smaku i łuszczącej się konsystencji. Do risotta, makaronów, jako przekąska z szynką parmeńską a także figami czy gruszkami.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Ziemniaki grillowane z pomidorami i serem cheddar

 

Składniki dla 4 osób:

600 g ugotowanych ziemniaków ze skórką

Przyprawa grill klasyczny Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek

400 g pomidorów concasse

200 g sera cheddar

200 g cebuli

1 łyżeczka Chili pieprz cayenne Prymat

100 g Suszonych pomidorów Smak

 

Dip czosnkowy Prymat

(majonez + jogurt)

 

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki wystudzić i pokroić w ćwiartki lub plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć i pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać pokrojoną w kostkę cebulę, suszone pomidory, oliwę oraz przyprawę grill klasyczny Prymat. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz pomidorowy ułożyć na ziemniakach, posypać tartym serem cheddar i piec na grillu przez ok. 15 minut.

Podawać z dipem

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    erym

    sery dostarczaja nam Wapn, istotny dla naszych kosci. Warto po niego siegac i nie rezygnowac z serow!
  • 0
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    Uwielbiam mam wybrane ktore zawsze kupuje

Dodaj komentarz