Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_55948793_s

Greckie meze, czyli pomysł na karnawałowe przekąski

Grecja, to nie tylko piękne starożytne zabytki i przepiękne krajobrazy, lecz również przepyszna, uważana za jedną z najlepszych na świecie kuchnia, którą cechuje wyjątkowy smak, różnorodność i jakość produktów. Któż pokaże ją lepiej niż rodowity Grek Teo Vafidis…

 

Jak wygląda jedzenie na greckiej imprezie? Cały stół jest zastawiony małymi talerzami z przekąskami-daniami. Dzięki temu mamy duży wybór smaków i każdy nakłada to, na co ma naprawdę ochotę. Dominują słone i pikantne smaki, a wszystko jest bardzo aromatyczne dzięki wyjątkowym składnikom.

 

 

Tomato keftedes - placuszki z pomidorów

W misce wymieszać 4 pokrojone w kostkę pomidory z ½ szklanki posiekanej dymki i 1 łyżką posiekanej natki pietruszki. Następnie dodać 1 szklankę mąki pszennej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następie dokładnie wymieszać, aby masa miała zwartą konsystencję.

W głębokiej patelni mocno rozgrzać oliwę z oliwek do smażenia. Łyżką nakładać porcje placuszków, smażyć je po około 2 minuty z każdej strony i zdejmować łyżką cedzakową, aby odsączyć nadmiar oliwy. Placuszki podawać na ciepło z salsą pomidorową lub tzatzikami.

 

Melintzanosalata - pasta z bakłażanów

 

2 bakłażany pokroić w plastry, lekko posmarować oliwą z oliwek, a następnie wstawić do piekarnika z funkcją grill i piec z obu stron, aż do miękkości w temperaturze około 180 stopni. Gdy skórka bez problemów będzie odchodzić od miąższu, wyjąć bakłażany i wystudzić. Następnie dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła (bazylię i tymianek), sól i pieprz do smaku oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wszystkie produkty wymieszać. Pastę schłodzić i podawać z pieczywem.

 

Krok 3 - Fava - pasta z grochu

1 cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. 500 g łuskanego grochu zalać wodą, gotować, aż będzie bardzo miękki, a następnie odcedzić i dodać cebulę. Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito. Podawać posypaną siekaną dymką.

Komentarze

Dodaj komentarz