Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_61244460_xs

Z lukrem i cukrem pudrem

Tłusty czwartek jest dziś najbardziej obrazowym wspomnieniem, czym był niegdyś karnawał. A była to wyjątkowa chwila słodkiego zapomnienia, niepohamowanego obżarstwa i czasu, kiedy żadne normy nie obowiązywały.

Już dziś, od poniedziałku wszyscy z rozmarzeniem czekamy na ten cudny tłusty czwartek, planujemy gdzie kupić pączki, według jakiego przepisu przyrządzić faworki, no i kwestia kluczowa – jak dużo planujemy tych słodkości zjeść. Bo tego dnia nie obwiązują żadne restrykcje, nowoczesne diety czy silne postanowienia. To dzień, który rozgrzesza z każdej słodkości i słabości. Ba, nawet nie wypada nie zjeść kilku pączków, by móc z godnością przyznać się do wierności polskiej tradycji.

Ale tłusty czwartek nie tylko pączkiem z różą i lukrem stoi. Nieco zapomnianym symbolem tłustego czwartku są chrusty, faworki…. Wielu z nas pamięta je z dzieciństwa, kiedy babcie czy mamy wyczyniały słodkie cuda, czary i dziwne rytuały. Tajemnicze uderzanie wałkiem w ciasto, zakaz zbliżania się do garnka ze smażącym się smalcem, a na koniec urok grubo prószonego cukru pudru…. Czysta poezja tłustego czwartku w każdym domu z dawnych czasów!

Zapraszamy do przyrządzenia domowych faworków – są po prostu pyszne, warto też przywrócić kulinarne cuda z dzieciństwa we wysłanym domu. A dla miłośników obżarstwa i lenistwa – jedzcie ile wlezie, tylko taki jedne dzień w roku!

Ile pączków zjecie w najbliższy czwarte? Jak jest Wasz rekord?

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Pączki

 

Składniki:

500 g mąki

50 g drożdży

1 łyżka cukru                                                                                                                               

8 żółtek

100 g masła

100 g cukru pudru

1 szklanka mleka

Szczypta cukru waniliowego

(Cukier, Wanilia Prymat)

50 ml spirytusu

Sól morska MŁYNEK Prymat

Tłuszcz do smażenia

Konfitura z róży

 

Sposób przygotowania:

Z drożdży, cukru i letniego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 5 minut. Dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę, spirytus i sól. Wlać stopione masło, wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, wyciąć krążki, na każdym z nich ułożyć konfiturę różaną, uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać tłuszcz, wkładać do niego po kilka pączków jednocześnie i smażyć ze wszystkich stron. Usmażone pączki odsączyć z tłuszczu używając papierowych ręczników i posypać cukrem pudrem.

Jednak ulubione pączki Roberta Sowy to te z lukrem i skórką pomarańczową… Aby przygotować lukier należy ¾ szklanki cukru pudru utrzeć na puszystą masę z 3 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami kandyzowanej skórki pomarańczowej. Tak przygotowanym lukrem polać lekko ciepłe pączki…

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    wyglądają apetycznie,ciekawi mnie na jakim tłuszczu były smażone
  • 0
    original
    Opublikowano

    AnielskaSlodycz

    ładniutkie są tak szybko ten tłusty czwartek już niebawem 12 lutego !!!
  • 0
    dsc_0596
    Opublikowano

    turkus3

    wyglądają jak malowane !!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Skotka

    Śliczne:) Ja na pewno zgrzeszę i zjem kilka w czwartek:)
  • 0
    karola-profilowe
    Opublikowano

    CAROLL1989

    Dobre pytanie Sara,ja też jestem ciekawa szczegółów smażenia

Dodaj komentarz