Aktualności Doradcy Smaku

pieczona-cielecina-z-salatka-jajeczna-chrzan-smak-jajka-0495

Zdrowe, bo domowe!

Często zastanawiamy się co przygotować do pracy - znudzeni kupnymi smakami szukamy nowych inspiracji. Jeśli lunch bazuje na kanapkach warto popracować nad ich zawartością. Proponujemy 3 pomysły na domowe wędliny - Pieczoną cielęcinę, Pieczoną karkówkę z morelami oraz Plastry karkówki z chlebem. Sprawdźcie, który smak Wam najbardziej odpowiada.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


PIECZONA CIELĘCINA Z SAŁATKĄ JAJECZNĄ

 

Składniki dla 4 osób:

800 g udźca cielęcego

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki miodu pszczelego

Przyprawa do pieczeni Prymat do smaku

100 g suszonych owoców (morele, figi, jabłka, żurawina)

 

Sałatka jajeczna:

4 pokrojone w kostkę ugotowane jajka

2 posiekane szalotki

Kilka gałązek posiekanego szczypiorku

1 łyżka majonezu light

1 łyżka chrzanu tartego Smak

Sól,

Pieprz ziołowy Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, natrzeć olejem, miodem i przyprawą do pieczeni, obłożyć suszonymi owocami i odstawić na noc do lodówki. Po zamarynowaniu piec przez ok. godzinę w temperaturze 160°C. Wszystkie składniki sałatki połączyć i doprawić do smaku. Cielęcinę pokroić w plastry i podawać z sałatką jajeczną.

 

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Cielęcina i olej-be
  • 0
    original
    Opublikowano

    Suonatar

    Ciekawe pomysły :)
  • 0
    ania
    Opublikowano

    anka1988

    jak dla mnie 3 propozycja - PLASTRY KARKÓWKI PODANE NA CHLEBIE WIEJSKIM Z SAŁATKĄ Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH Z SOSEM sałatkowym francuskim :) pycha!

Dodaj komentarz