Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_74790088_s-kopia

Piękna, soczyście żółta i przypomina letnie słońce

Trwa sezon na owoce cytrusowe, które jesienią i zimą są najsmaczniejsze. Dlatego to właśnie one – a konkretnie cytryny, będą naszymi dzisiejszymi bohaterkami. Dzięki dużej zawartości witaminy C, łatwiej nam będzie walczyć z zimowymi przeziębieniami. Dziś polecam tartę cytrynową – idealną na karnawałową kolację w gronie rodziny i przyjaciół.  

 

 

Krok 1 – lista zakupów

Ciasto:

220 g mąki pszennej

110 g masła

50 g cukru

1 żółtko

szczypta soli

 

Krem cytrynowy:

250 ml mleka

30 g cukru

3 żółtka

30 g mąki ziemniaczanej

skórka otarta z 2 cytryn

sok z 2 cytryn

 

Masa bezowa:

2 białka

120 g cukru

 

Krok 2

Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Krok 3

Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm.

Krok 4

Ciasto piecz ok. 15 minut w temperaturze 170 st. C, aż ciasto będzie jasnobrązowe, a następnie odstaw do wystygnięcia.

Krok 5

Przygotuj krem: zagotuj mleko z cukrem. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając, powoli dodaj gorące mleko. Do powstałej masy dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. Całość zagotuj.

Krok 6

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i delikatnie połącz z zagotowanym kremem.

Krok 7

Masę wylej na podpieczony spód tarty i całość zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 st. C.

 

Komentarze

  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    Tarty uwielbiam, wiec chętnie bym się skusiła i na tą wersje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Renata9

    Bardzo smaczna tarta
  • 0
    img
    Opublikowano

    Urszula Osmólska

    szybko się robi

Dodaj komentarz