Aktualności Doradcy Smaku

istock_000011779881xlarge_male

6 przepisów na udaną imprezę

Karnawał to czas, który zgodnie z tradycją należy spędzać na zabawie. Spotkanie w gronie przyjaciół, w domowej atmosferze  to jedna z nielicznych okazji, by zgromadzić całą rodzinę i przyjaciół, pobyć z nimi, pośmiać się przy dobrym jedzeniu i podreperować rozdrobnione stosunki towarzyskie.

Oczywiście można na studencką modłę zaoferować słone przekąski typu paluszki, chipsy czy orzeszki, jednak o ile milej spotkać się przy smacznym jedzeniu! Oczywiście najlepiej, aby jego przygotowanie było szybkie, a efekt – jak u perfekcyjnej pani domu.

Ciekawie zastawiony stół zawsze cieszy oko. Nie koniecznie chodzi tu o ilość, a raczej pomysł i ciekawą aranżację. 

Kilka prostych zasadach,dzięki którym przynajmniej o strony kulinarnej

 

5 przepisów, które polecamy na imprezę karnawałową: 

 

Duszona soczewica z kiełbasą wiejską i pomidorami

 

Składniki dla 4 osób:

400 g ugotowanej lub konserwowej soczewicy

200 pokrojonej w kostkę kiełbasy wiejskiej

3 łyżki oleju rzepakowego

100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku

2 pokrojone w kostkę cebule

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

400 g pomidorów pelati z puszki pokrojonych w kostkę

200 ml Rosołu z kury Kucharek

4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 pęczek natki pietruszki

5 ziaren Ziela angielskiego Prymat

2 Liście laurowe,

½ łyżeczki Papryka słodka mielona,

1/4 łyżeczki  kmin rzymski

Do smaku: Pieprz czarny grubo mielony, Sól ziołowa Prymat

 

Sposób przygotowania:

Boczek, cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać kiełbasę, soczewicę, rosół, pomidory i przyprawy, gotować ok. 30 minut, cały czas mieszając. Całość doprawić do smaku, podawać z gęstym jogurtem i posiekaną natką.

 

Falafel z ciecierzycy

 

Składniki dla 4 osób:

 

250 g ciecierzycy

4 cebule dymki

1 łyżeczka Czosnku granulowanego Prymat

Mały pęczek natki pietruszki

Po 1 łyżeczce Natki pietruszki, Kolendry mielonej Prymat

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki Cynamonu mielonego Prymat

¼ łyżeczki Sody oczyszczonej Prymat

Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

Masło klarowane/olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć (najlepiej przez całą noc). Ciecierzycę odcedzić z wody i razem z posiekanymi cebulkami zemleć w maszynce o małych otworach. Do masy dodać przyprawy, posiekany z cebuli szczypior, natkę pietruszki, pokrojony w drobną kostkę ząbek czosnku oraz sodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ręką. Gotową masę wstawić na około 1,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć, dłońmi zwilżonymi wodą formować z masy kulki wielkości orzechów włoskich i lekko spłaszczać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło lub olej i na rozgrzany tłuszcz wrzucać kulki, obsmażając z obu stron na złoty kolor. Gotowe przekładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Gotowy falafel podawać z dipem lub hummusem i lekką sałatką.

 

Francuskie babeczki z oliwkami, suszonymi pomidorami i boczkiem

 

Składniki (na 8 muffinek):

125 dag mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

3 łyżki oliwy z oliwek

¼ szklanki domowego białego wina

Sól morska i Pieprz kolorowy Prymat (świeżo mielony)

2 łyżeczki Ziół prowansalskich Prymat (opcjonalnie)

100 g boczku

100 g szynki (lub tartego sera żółtego)

2 łyżki Pomidorów suszonych Smak (pokrojonych)

2 łyżki Oliwek zielonych i Oliwek czarnych Smak

 

Przygotowanie:

Silikonową formę na muf finy wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać. Zrobić zagłębienie do którego kolejno wbijać po jajku, łącząc je z mąką.Następnie dodać oliwę z oliwek, wino i zagnieść ciasto na gładką masę. Do ciasta dodać odsączone z zalewy i pokrojone na plasterki oliwki i suszone pomidory, pokrojony w kostkę boczek i szynkę lub tarty ser. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i ziołami, a następnie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż wbity, drewniany patyczek będzie suchy a muf finy wyrośnięte i zarumienione. Gotowe babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić na około kwadrans do ostygnięcia.

Muffiny podawać jako samodzielną przekąskę lub z miksem sałat z dressingiem jogurtowym.

 

Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole

 

Składniki dla 4 osób:

 

1 opakowanie arkuszu papieru ryżowego

2 awokado (jedno do farszu, drugie do guacamole)

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

1 długi ogórek

100 g sałaty roszponki

2 łodygi selera naciowego

Sok z cytryny

Sok z ½ limonki

2 łyżeczki Czosnku granulowanego Prymat

Świeża kolendra

2 łyżki miodu wielokwiatowego

100 ml sosu sojowego

20 g sezamu białego

Chili pieprz cayenne Prymat

Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Przygotowanie:

Przygotować farsz: awokado obrać, pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na cienkie paseczki, ogórka obrać, wykroić pestki i pociąć na słupki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kolendrę, odrobinę miodu i sosu sojowego, ostawić na 30 minut. Papier ryżowy zanurzyć na ok. 1 minutę w ciepłej wodzie. Rozłożyć placki i na każdy nakładać warzywa z miseczki, posypując na końcu prażonymi pestkami sezamu. Gotowe zawijać jak krokiety - dolny brzeg zawinąć aż przykryje nadzienie, następnie boki ciasta do środka, a w ostatniej kolejności dolny brzeg rolujemy dalej do samego końca.

Przygotować guacamole: awokado obrać, wyjąć pestkę, rozgnieść z czosnkiem i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Gotowe spring rollsy podawać z pikantnym guacamole.

 

Warzywne wrapy w tortilli

Składniki dla 4 osób:

 

4 placki tortilli razowej

1 opakowanie serka kremowego

100 g świeżego szpinaku baby

1 pęczek rzodkiewek

100 g łososia wędzonego w plastrach

100 g sałaty roszponki lub rukoli

2 gruszki pokrojone na cienkie plasterki

Sól ziołowa i Pieprz czarny  grubo mielony Prymat

Party Dip czosnkowy Prymat

 

Sposób przygotowania:

Każdy placek tortilli posmarować kremowym serkiem i posypać solą oraz pieprzem. Nakładać kolejno świeże, umyte liście szpinaku, pokrojoną drobno rzodkiewkę, liście rukoli lub roszponki, wędzonego łososia i kawałki gruszek. Zawinąć tortillę z nadzieniem, wstawić do lodówki na ok. 30 minut, a następnie kroić wrapy na małe kawałki. Gotowe podawać z dipem czosnkowym.

 

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Szwedzki stół – podobno pomysł pochodzi z Zamościa. Szwedzki stół doskonale sprawdza się, szczególnie, gdy brak nam odpowiedniej ilości zastawy czy krzeseł, poza tym taka forma oddaje swobody.  „Anegdota, zapewne apokryficzna, wiąże szwedzki stół z Polską. W roku 1656, król szwedzki Karol X Gustaw, chcąc sobie zaoszczędzić trudów oblegania Zamościa, wprosił się na posiłek do Jana Sobiepana Zamoyskiego, chcąc przy okazji skłonić go do poddania miasta. Kanclerz przyjął króla poza murami, wystawnie zastawionym stołem, ale - dla sprawienia królowi despektu – bez krzeseł. Odtąd przyjęcia na stojąco nazywano "stołem szwedzkim”. Tak mówi Wikipedia za historycznymi podobno źródłami…

Porada: jeśli decydujemy się na szwedzki stół, warto pamiętać o tym, by były dostępne serwetki i małe talerzyki oraz wydzielone miejsce na  jedzenie

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    świetne pomysły na pewno zrobię z tymi daniami przyjęcie

Dodaj komentarz