Aktualności Doradcy Smaku

istock_000012070165mediumprzyprawy

5 przypraw, które pozwolą Ci przetrwać karnawałowe szaleństwa

Od Trzech Króli do Środy Popielcowej trwa KARNAWAŁ - czas zimowych zabaw do białego rana, sprzyjający rodzinnym i przyjacielskim spotkaniom na balach, kuligach i domowych prywatkach, obowiązkowo przy suto zastawionym stole! Bywa,  że to my jesteśmy organizatorami i gospodarzami takich przyjęć i wówczas okazuje się, że  największy problem to: czym nakarmić gości? Musimy zatem pamiętać, iż najważniejszą cechą takiego karnawałowego menu powinny być: łatwość i szybkość przygotowania, wyborny smak, a przede wszystkim bogate walory zdrowotne pozwalające przetrwać w dobrej kondycji i radosnym nastroju całonocne tańce.

 

Ustalając listę kulinarnych specjałów na imprezowy stół proponuję wykorzytać odwieczną wiedzę na temat  właściwości zdrowotnych ziół i przypraw stosowanych w kuchni, które również nadadzą naszym potrawom niezapomniany smak i zapach.  Oczywiście nikt z nas nie wyobraża sobie karnawałowej zabawy bez smacznych i "wysokokalorycznych" żeberek, bigosu czy golonki.  

 

Przyprawa do bigosu Prymat to tradycyjna mieszanka ziół, przypraw i suszonych warzyw, która wzbogaca walory smakowe i zapachowe tej potrawy. Zawarte w tej mieszance zioła takie jak:  majeranek, który łagodzi dolegliwości żołądkowe i jelit, kminek, który zapobiega wzdęciom i dolegliwościom woreczka żółciowego  oraz kolendra i czosnek, które połączone, już w starożytnym Egipcie, uznawane były za afordyzjak, pozwolą nam strawić tę wydawałoby się ciężką potrawę bez problemu.

 

W Przyprawie do golonki Prymat majeranek i kminek zastąpiono rozmarynem, kurkumą i gorczycą białą, które również posiadają bogate walory lecznicze. Kurkuma, działa gastroprotekcyjnie i jest powszechnie używana przy dolegliwościach wątrobowych, rozmaryn z kolei stymuluje układ krążenia, a nasiona gorczycy białej uśmierzają wszelkiego rodzaju bóle reumatyczne, artretyczne, lumbago, zapalenie stawów, schorzenia kręgosłupa oraz bóle pourazowe. Należy więc wierzyć, iż wszystkie te zioła pozwolą nam na tańce do białego rana.

 

Co kryje zatem mieszanka Przyprawa do żeberek Prymat? Otóż imbir i chili! Imbir działa rozgrzewająco poprawiając krążenie, natomiast chili przyspiesza proces przemiany materii i może przyczyniać się do spalania większej ilości kalorii, co w połączeniu z gorącymi rytmami brazylijskiej samby daje pewność, iż imprezę zakończymy  z tą samą wagą.

 

Na karnawałowy stole nie może zabraknąć sałatek. Proponuję „sałatkę z indyka z sosem curry” i „sałatkę na trzy sposoby”, do wszystkim możemy użyć Przyprawę do sałatek Prymat, która zawiera sól, cukier, paprykę słodką, czosnek, kwas cytrynowy, bazylię, curry, natkę pietruszki, pieprz czarny i koperek. Jakie właściwości lecznicze posiadają te przyprawy? Bazylia, kojarzona głównie z kuchnią włoską, łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa rozkurczowo i przeciwdziała wzdęciom. Curry to mieszanka przypraw, która króluje głównie w daniach kuchni indyjskiej i zawiera: goździk, cynamon, kurkumę, kolendrę, kminek, imbir, chili i lubczyk, nadając potrawom indywidualny, niepowtarzalny smak i aromat. Zawarty w curry goździk ma właściwości „odświeżania oddechu”, cynamon  działa rozgrzewająco, a lubczyk to najsłynniejszy z afrodyzjaków.

 

Ze słodkości polecam deser czekoladowy z Przyprawą do piernika, ciast i deserów Prymat podawany na ciepło z lodami lub sosami owocowymi. Zawarty w przyprawie cynamon obniża poziom cukru, a gałka muszkatołowa łagodzi dolegliwości narządów ruchu. Proponuję jeszcze drinki koniecznie z dodatkiem mięty i limonki, dla  poprawy humorów i orzeźwienia.

 

Spokojni o nasze i wszystkich gości zdrowie „bawmy się póki czas”!

 

Robert Sowa

 

Komentarze

  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    większości tych przypraw już wypróbowałam :)

Dodaj komentarz