Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolendra - przyprawa tygodnia

Kolendra to popularna przyprawa kuchenna, której owoce mają korzenny aromat i słodkawy, ale zarazem delikatnie piekący smak. Ziarna kolendry najlepiej rozgnieść w moździerzu, a następnie połączyć z innymi ziołami, wówczas najlepiej wydobędziemy z niej smak i aromat.

 

Kolendra jest bardzo często używana w kuchni azjatyckiej i indyjskiej, stanowi ważny składnik mieszanek przyprawowych, m.in. curry.


Kolendra to doskonały dodatek do mięs (jagnięciny, drobiu i wieprzowiny) oraz owoców morza (gł. krewetek). Dobrze komponuje się z sałatami i zupami. Można aromatyzować nią smażony ryż. Koniecznie należy dodać kolendrę do salsy pomidorowej i pierników. Warto też jej smakiem wzbogacić szarlotkę, ciasto marchewkowe i kruche ciasteczka.

 

Kolendra ma też właściwości zdrowotne – działa rozkurczowo i pomaga na wzdęcia. 

 

1

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz