Aktualności Doradcy Smaku

23.05.2014147837_1

10 kulinarnych postanowień noworocznych

 

Nowy Rok to też nowe wyzwania i szereg, także kulinarnych postanowień noworocznych. A czego – kulinarnego - Wy sobie życzycie w 2015 roku?

 

Wraz z nadejściem Nowego Roku część z nas robi listę rozliczeń z minionych dokonań i porażek oraz spisuje punkt po punkcie, co chce osiągnąć w nadchodzącym roku. Jest to dobra praktyka, która pozwala nie tylko odnieść się do naszego życia zawodowego, uczuciowego, ale i również pozwala skupić się na czymś tak ważnym, jak na przykład na naszych przyzwyczajeniach żywieniowych. To dobry czas, żeby stworzyć swoisty rachunek sumienia i odnieść się do swoich planów na przyszłość.

 

Postanowień noworocznych może być oczywiście całe mnóstwo. Możemy je jednak skrócić do paru najistotniejszych, tak by łatwiej nam było sprostać wyznaczonym zadaniom. Warto postawić przed sobą kluczowe pytania – jak wygląda moja codzienna dieta? Czy jem pełnowartościowe posiłki w odpowiednich dla siebie porach? Czy jestem świadomy/świadoma tego co jem? Jak często samodzielnie przygotowuję posiłki? Tych kilka pytań, które oczywiście można dowolnie modyfikować i powiększyć o kilka dodatkowych pozycji w zależności od tego, jakie względem siebie ma się oczekiwania, pozwolą stworzyć nam listę postanowień noworocznych, wynikiem których mogą być na przykład takie życzenia:

 

  1. Jeść więcej ryb i owoców morza.
  2. Wykorzystywać w pełni sezony na warzywa i owoce.
  3. Poszerzać kulinarne horyzonty - przeprowadzać eksperymenty odkrywając nowe zastosowania znanych mi przypraw, warzyw i owoców.
  4. Zamiast nudnych kanapek przygotowywać do pracy pełnowartościowe posiłki.
  5. Pierwszy posiłek jeść przed wyjściem z domu – przed jakimikolwiek aktywnościami fizycznymi.
  6. Zamiast ziemniaków jeść więcej kasz i brązowego ryżu.
  7. Koniec z fastfoodami! Koniec z kulinarnym lenistwem – gotować częściej w domu z wysokiej jakości produktów.
  8. Zrezygnować lub znacznie ograniczyć kolorowe (kupne) napoje i pić zdecydowanie więcej wody.
  9. Urozmaicać swoją dietę – korzystać z pełnej palety dostępnych produktów.
  10. Gotować częściej na parze i zmniejszyć jednocześnie ilość dań smażonych.

 

Na dobry początek noworocznej przygody proponujemy coś lekkiego, coś smacznego i coś kolorowego! A wszystkim Wam życzymy dobrych postanowień i wytrwałości w ich realizacji!

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


300 g buraków

150 g sera koziego w roladzie

100 g ugotowanej kaszy pęczak

2 pomarańcze

Sos sałatkowy włoski z bazylią i Oregano Prymat

3 łyżki oliwy

3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Umyte buraczki zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 45 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu  obrać ze skórki. Pomarańcze wyfiletować. Połowę buraków zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku z resztek pomarańczy i wymieszać z kaszą. Z pozostałych buraków wydrążyć małe kulki. Ser kozi pokroić na kawałki. Sos włoski przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Na talerzu ułożyć buraczki z kaszą, serem kozim i cząstkami pomarańczy. Polać przygotowanym sosem

Komentarze

  • 1
    10410966_678113462281236_7455861174554495752_n
    Opublikowano

    Kuchnia Marty

    Listy postanowień nie mam długiej w tym roku :) Mam tylko nadzieję, że uda mi się wytrwać i je spełnić. Tego samego życzę Wszystkim :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    muszę wreszcie zabrać się za upieczenie pierwszej tarty i tartaletek :)

Dodaj komentarz