Aktualności Doradcy Smaku

male

Do Wigilii coraz bliżej

Ostatni weekend przed Wigilią i Świętami bożego Narodzenia to czas intensywnych przygotowań. Chyba już każdy zaplanował świąteczne menu. Co do Wigilii – to od wieków rządzi tradycja, która jest niezwykle silnie powiązana z lokalnymi, regionalnymi tradycjami.

Czy to tradycje kresowe, kaszubskie czy śląskie – kolacja wigilijna, choć z zasady jest obecnie postna, to  jednocześnie pozostaje niezwykle uroczysta i wykwintna. W wielu domach po pierwszej gwiazdce zasiada się do stołu. Po podzieleniu się opłatkiem i wigilijnych życzeniach rozpoczyna się najbardziej wyjątkowa kolacja w roku.

Wigilijne zupy

Zupa podczas wigilijnej kolacji to ważne preludium do pozostałych 11 potraw. Do najbardziej typowych należą dziś barszcz czerwony i zupa grzybowa. Zupa grzybowa przyrządzana jest zwykle z kluseczkami, a z ciekawostek dworskich – rarytasem (obok zupy migdałowej) była grzybowa  ze śledziem.

Natomiast co kraj to obyczaj, a dokładniej region - W Poznańskiem podawano grochówkę, na terenach wschodnich i na Pomorzu przyrządzano barszcz z grzybami. W okolicach Rabki serwowano barszcz śliwkowy z ziemniakami oraz zupę grzybową, a w Zakopanem – kwaśnicę, czyli kapuśniak w wersji z suszonymi śliwkami.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Krem grzybowy

 

Składniki dla 4 osób:

 

700 g pieczarek białych pokrojonych w plasterki

200g borowików mrożonych (rozmrożonych)

20g suszonych grzybów (najlepiej borowików)

2 cebule pokrojone w piórka

1 opakowanie Tymianku Prymat

1 opakowanie Czosnku granulowanego Prymat

1,5 l wody

100 g masła ekstra 82 % tł.

50 ml białego wina (opcjonalnie)

100 ml oleju rzepakowego

1 l wywaru warzywnego lub 2 kostki Rosołu warzywnego Kucharek

Pieprz biały mielony, Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania:

 

Suszone grzyby myjemy, wkładamy do garnka z wodą (0,5 L), chwilę moczymy i gotujemy do miękkości. Grzyby przecedzamy, a wywar redukujemy o połowę. Przestudzone grzyby wkładamy do miksera i z wywarem miksujemy na gładką pastę. Pieczarki i borowiki przesmażamy na patelni na ładny złoty kolor. W oddzielnym garnku na maśle karmelizujemy cebulę, dodajemy tymianek i czosnek, podlewamy winem i gotujemy. Przesmażone grzyby wykładamy na durszlak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu pozostałego ze smażenia. Wlewamy wodę i dodajemy wywar warzywny. Gotujemy do miękkości grzybów, a pod koniec dodajemy pastę z suszonych grzybów oraz przyprawy. Wszystko miksujemy na gładki krem, dodajemy masło i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z gorącym puree ziemniaczanym albo chrupiącą bagietką ziołową.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    taka zupka musi być smaczna, u nas na wigilie również robi się zupę grzybową z suszonych grzybków, ale się ich nie miksuje na krem, tylko są pokrojone na małe kawałki i taka zupka tylko raz w roku tak pysznie smakuje :)
  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    O tak, najbardziej smakuje zupa grzybowa w wigilie :)

Dodaj komentarz