Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_58958795_s

Kalendarz przygotowań świątecznych

Cudownym chwilom podczas Świąt Bożego Narodzenia towarzyszą wyjątkowe potrawy. Kuchnia i stół wigilijny stanowią miejsce magicznych spotkań, a przez potrawy wyrażamy swoje przywiązanie do tradycji. Do Świąt pozostało już tylko 10 dni.

Na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, co jest nie lada wyzwaniem dla osób przygotowujących kolację wigilijną. A przecież to dopiero wstęp do kolejnych dwóch dni świąt. Na polskich stołach w ten wyjątkowy wieczór często króluje karp i inne potrawy przygotowywane zgodnie z przekazywaną z pokolenia na pokolenie tradycją. 

1. Przygotujcie wcześniej produkty takie jak olej lniany, bakalie, orzechy.

2. Dzień przed Wigilią zamarynujcie świeże filety rybne, które zostaną usmażone bezpośrednio przed podaniem

3. Dwa dnia wcześniej warto upiec ciasta, żeby nie zostawiać tego na ostatni dzień. Babka czy piernik nie stracą świeżości, a piernik może się przydać do sosu piernikowego.

4. Namoczcie wcześniej suszone grzyby, owoce, fasolę i groch.

5. Przygotujcie wcześniej marynaty i konfitury, z których będziecie korzystać. 

6. Pamiętajcie, żeby namoczyć mak oraz przygotować masę makową z bakaliami do ciast, pierogów i łazanek

7. Kilka dni przed świętami ugotujcie barszcz czerwony z jabłkami i majerankiem. 

8. Pamiętajcie by przygotować nadzienie do pierogów i uszek wigilijnych - w Wigilię nie będzie na to czasu.

9. Zamarynujcie gęsi, kaczkę, szynkę i indyka - będziecie się nimi zajadać w pierwszy i drugi dzień świąt (25 i 26 grudnia). 

 

 

To kilka porad jak przygotować się do Bożego Narodzenia od Roberta Sowy. 

A Wy jakie macie rady podczas przygotowań do Świąt? 

Komentarze

  • 1
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    Celne wskazówki :)
  • 0
    tulips
    Opublikowano

    motylekgoha

    potrzebne rady :))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lis

    Bardzo dobra rozpiska do przygotowań przed świętami:)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Jakby ktoś nie wiedział ,że ciasta trzeba upiec wcześniej albo zrobić farsz. Żenujące te wskazówki. O tym wie każda gospodyni domowa z krwi i kości, chyba, że ktoś w kuchni jest 2 razy do roku to takie wskazówki będą wręcz niezbędne.

Dodaj komentarz