Aktualności Doradcy Smaku

bulka-tarta

ABC Przypraw: Smażenie z bułką tartą

Bułka tarta to dodatek, jakiego nie może zabraknąć w polskiej kuchni. Stosowana jest przede wszystkim jako składnik panierki do mięsa drobiowego, wieprzowego, ryb, krokietów i serów - na przykład camembert. Zarumieniona na maśle podkreśla smak gotowanych warzyw, takich jak fasolka szparagowa, brokuły, czy kalafior.

Najbardziej znaną jej odmianą jest bułka tarta jasna, którą przygotowuje się z mąki pszennej. Jest niezastąpiona podczas tradycyjnej sztuki gotowania, o czym wie każda gospodyni. Pozwala na urozmaicanie dań poprzez wszechstronne zastosowanie. 

Używa się jej również do posypywania formy na ciasta, pasztetów, czy pieczeni, co zapobiega ich przywieraniu. Dosypywanie pewnej ilości tartej bułki do mięsa mielonego lub sosu zwiększa ich gęstość i spoistość. Bułka tarta łatwo wchłania wodę, dlatego zalecamy trzymać ją w odpowiednio suchym miejscu.

Komentarze

  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Ja sama robie bułke tartą :) i wtedy najbardziej smakuje
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    i masz racje robie tak samo
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ja w swojej kuchni używam bardzo dużo bułki tartej :)

Dodaj komentarz