Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_54253132_s

Różne odsłony czekolady cz.3

Kto z nas oprze się naleśnikom na słodko? Jeżeli mamy ochotę nadać im trochę inny wygląd i smak dodajmy do ciasta odrobinę startej, gorzkiej czekolady. Zwolennikom szalonych eksperymentów kulinarnym polecamy natomiast czekoladę jako wyrazisty dodatek do Chili con carne.

 

Naleśniki z czekoladą Josepha Józka Seeletso

Do miski przesiej 130 g mąki, dodaj 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki cukru, wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj 130 ml mleka, 2 żółtka i 1 łyżkę rozpuszczonego masła. Następnie połącz suche i mokre składniki w jednolitą masę. Bezpośrednio przed smażeniem naleśników do ciasta dodaj 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady (zachowaj trochę do dekoracji). Naleśniki smaż z obu stron na oleju, na rozgrzanej patelni teflonowej, aż naleśniki będą złotego koloru. Podawaj ze świeżymi owocami, posypane startą czekoladą.

 

Chili Con Carne z gorzką czekoladą Adama Chrząstowskiego

Na 3 łyżkach oliwy przesmaż 1 kg chudej, zmielonej na szarpaku wołowiny, 4 pokrojone w kostkę czerwone cebule i 2 posiekane ząbki czosnku.  Gdy odparują soki i mięso lekko zbrązowieje, dodaj 2 posiekane papryczki chili z pestkami, 3 pokrojone w plastry laski selera naciowego oraz 1 kg obranych ze skóry i pokrojonych w grubą kostkę pomidorów. Duś pod przykryciem do momentu, aż mięso zmięknie. Dopraw do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym, dodaj 1,5 łyżeczki mielonego kuminu i 1 łyżkę suszonego oregano. Następnie dodaj ok. 500 g ugotowanej fasolki kidney i duś na wolnym ogniu kolejne 10 minut. Pokrusz 1 tabliczkę gorzkiej czekolady 70% kakao i wymieszaj. Chili con carne podawaj w misce z odrobiną kwaśnej śmietany i posypane posiekaną nacią selera.

 

Tarta czekoladowa z likierem cointreau i malinami Bożeny Sikoń

Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj 250 g mąki pszennej z 25 g mączki migdałowej, dodaj wanilię i szczyptę soli. 3 jajka lekko utrzyj ze 100 g cukru. 150 g masła o temperaturze pokojowej pokrój w małe kawałki. Dodaj wszystkie składniki do mąki i krótko mieszaj, aby otrzymać ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 3-3,5 mm i wyłóż nim formę do tarty o średnicy ok. 28 cm lekko posmarowaną tłuszczem.

Tak przygotowany spód wyłóż folią aluminiową i wsypać na nią groch lub fasolę (obciążenie umożliwia utrzymanie brzegu tarty), wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 15 min. Następnie wyjmij z pieca, ostrożnie usuń folię i obciążenie i ponownie wstaw do pieca. Piecz, aż spód będzie złotego koloru ok. 10-15 minut.

 

Przygotuj biszkopt bez mąki: 3 białka ubij na sztywno z 85 g cukru, dodaj 3 żółtka i ręcznie wymieszaj. Następnie dodaj 25 g kakao i ponownie, krótko wymieszaj. Na papierze piekarniczym narysuj koło wielkości tortownicy i wyłóż na nie ubity biszkopt. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 10-15 minut.

 

Przygotuj ganache: w rondelku zagotuj 80 g śmietanki 30-36% z 25 g syropu glukozowego, dodaj 150 g pokruszonej czekolady 53% kakao i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Dodaj 25 g masła i ubijaj dalej mikserem, a na koniec dodaj 60 ml likieru pomarańczowego Cointreau.

 

Wlej kilka kropli lekko ostudzonego ganache na spód z kruchego ciasta i ułóż na nim biszkopt (w ten sposób sklejamy obie warstwy). Schłodź, a następnie wylej na całość resztę masy czekoladowej, aby w całości pokryła biszkopt. Po ostygnięciu wstaw tartę do lodówki. Przed podaniem udekoruj 500 g świeżych malin.

 

Zapraszamy do wcześniejszych artykułów z cyklu o czekoladzie:

Różne odsłony czekolady cz.1

Różne odsłony czekolady cz. 2

Komentarze

  • 0
    11665775_966716180056065_8219190919593407840_n
    Opublikowano

    kasia.s

    Ale pyszności... koniecznie będę musiała wypróbować przepis na naleśniki z czekoladą Josepha Józka Seeletso :)

Dodaj komentarz