Aktualności Doradcy Smaku

kurczak-z-zurawina

ABC Przypraw: Mój przepis na kurczaka z żurawiną

Dania z mięsem kurczaka należą do najpopularniejszych dań w Polsce. Amatorów dobrze przyrządzonego drobiu znaleźć można praktycznie w każdym polskim domu. Kurczak obecny jest na naszych codziennych stołach od wielu stuleci. Natomiast często brakuje nam pomysłów na urozmaicenie smaku drobiu. 

Soczysty kurczak to autorski przepis Roberta Sowy na pyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczne przyprawy takie jak czosnek, natka pietruszki, chili, goździki czy kmin rzymski połączone w odpowiednich proporcjach to jego sekret na pyszne danie. Tak starannie dobrana mieszanka gwarantuje pełen sukces w kuchni. Autorski przepis Roberta Sowy "Mój przepis na soczystego kurczaka" zachwyci smakiem. Miłośnicy eksperymentów w kuchni znajdą również pomysł na urozmaicenie smaku – wystarczy dodać żurawinę i morele suszone. To doskonała inspiracja żurawinowy sezon.

Mięso z kurczaka cenione jest jako źródło białka pochodzenia zwierzęcego o dużej wartości odżywczej. Niewątpliwe walory dietetyczne i smakowe mięsa drobiowego zdecydowały, że jest ono cennym produktem w codziennej diecie nowoczesnych społeczeństw.

 

Kurczak z żurawiną i morelami

Składniki dla 4 osób:

1 kg (ok. 8 sztuk) pałek z kurczaka

1 opakowanie Mój przepis na: soczystego kurczaka Prymat

4 łyżki oleju rzepakowego

½ szklanki suszonej żurawiny

8 suszonych moreli

 

Sposób przygotowania:

Zawartość opakowania wsypać do miseczki i połączyć z 4 łyżkami oleju, suszona żurawiną i morelami. Całość dokładnie wymieszać. Natrzeć pałki z kurczaka powstałą marynatą.

Ułożyć pałki w naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą marynatą, przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra /dół) w temperaturze 200 stopni przez około 1 h.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz