Aktualności Doradcy Smaku

original

Danie Roberta Sowy na weekend

ZUPA Z KUREK AROMATYZOWANA OLIWĄ TRUFLOWĄ PODANA Z PIECZONYM SANDACZEM, WARZYWAMI I ŚWIEŻO SIEKANYM KOPERKIEM

 

Składniki dla 4 osób:


320 g fileta z sandacza bez skóry
200 g obranej włoszczyzny
500 ml bulionu drobiowego
100 ml białego wina
Sok z cytryny do smaku
200 g świeżych kurek
100 ml śmietany 36%
2 łyżki suszonego koperku Prymat

 

Kilka kropli oliwy truflowej do smaku
Oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżka masła
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony, przyprawa do ryb Prymat do smaku

 

Świeży koperek do dekoracji 

 

1

 

Sposób przygotowania:


Umyty i oczyszczony filet z sandacza pokroić na 4 równe kawałki, zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą do ryb i odstawić do lodówki.

 

Na rozgrzanej oliwie z oliwek połączonej z masłem podsmażyć oczyszczone i umyte kurki, a następnie wrzucić je do gotującego się bulionu. Wszystkie warzywa umyć, pokroić w kostkę i również dodać do bulionu. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie, a następnie wlać białe wino, odrobinę soku z cytryny i śmietanę. Zupę doprawić do smaku solą czosnkową, pieprzem i kilkoma kroplami oliwy truflowej, co wzbogaci smak potrawy. Pod koniec gotowania dodać  koperek.


Zamarynowaną wcześniej rybę piec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 180ºC, przełożyć do głębokiego talerza i zalać gorącą zupą. 

 

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Coś pysznego, trzeba to koniecznie zrobić.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Pomysł doskonały .Już widzę swoja wersję - łosoś macerowany w soku z cytryny , olej borowikowy ( bo mam a truflowego nie ) , kurki smażone na maśle , - ryba raczej smazona na masle i wkładana potem do zupy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    ale pychotka...mmmm...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Kucharz_Tomek

    A jeśli ktoś planuje ugotować w zimę taką zupę kiedy nie ma świeżych kurek czy można zastąpić je marynowanymi

Dodaj komentarz