Aktualności Doradcy Smaku

prymat-21.08.2014155558

Gadżetomania: Maszynka do makaronu

Wielu osobom dzieciństwo kojarzy się domowymi obiadami u babci, a szczególnie z rosołem i domowym makaronem.

Jego smak trudno dziś powtórzyć, ponieważ zwykle sięgajmy po wygodny w użyciu gotowy makaron. Jednak tradycja przygotowania domowego makaronu do niedzielnego rosołu wielu domach jest nadal żywa. Wielu z nas chętnie eksperymentuje i powraca do źródeł, czyli własnoręcznego przyrządzania nie tylko potraw, ale też dżemów, chleba, a także makaronu.

Tak ambitnym kulinarnie zadaniom sprzyja dostępność różnorodnych wynalazków jak na przykład silikonowe stolnice i wałki do ciasta. Jednak jednym z najciekawszych gadżetów jest maszynka do robienia makronu.

Sekretem domowego ciasta jest nie tylko przepis i czas, ale także odpowiednio rozwałkowane ciasto. Dlatego też maszynka do makaronów na pewno się przyda.

MUZXLPP1 Bosch to zestaw do robienia świeżych domowych makaronów, za pomocą którego możesz samodzielnie przygotować: lasagne, ravioli, tagliatelle, cannelloni.

W zestawie znajduje się m.in. nasadka do formowania makaronu typu tagliatelle, a do formowania ciasta na makaron lasagne znajduje się nasadka o szerokości 140 mm o 9 różnych grubościach.

 

Tagliatelle z kurkami - maszynka

 

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

400 g mąki pszennej z pszenicy durum tipo „00”

6 żółtek

Sól

10 ml oliwa z oliwek

 

0,5 kg świeżych kurek

100 ml śmietanki 30%

2 cebule szalotki (średnie)

1 ząbek czosnku

Natka pietruszki Prymat

3 łyżki masła

Tymianek Prymat
sól, pieprz Prymat

Płatki parmezanu lub świeże zioła opcjonalnie

8 surowych, szarych krewetek

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki

2. Na stolnice przesypujemy mąkę, robimy zagłębienie do którego wbijamy żółtka. Powoli mieszamy składniki, a następnie je wyrabiamy do momentu aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto uformowane w kulę zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

3. Gotowy makaron przepuszczamy przez maszynkę w zależności od rodzaju jaki chcemy uzyskać.

Kurki myjemy. Większe kawałki przekrawamy na kawałki. 

4. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy posiekany ząbek czosnku i cebulki i przesmażamy. Po ok. 2 minutach dodajemy umyte grzyby. Dusimy kurki ok. 5 minut (do miękkości), doprawiając je solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy śmietankę i gotujemy ok. 2 minuty. Na patelnię wrzucamy na kilka minut krewetki. Następnie przygotowany i ugotowany makaron tagliatelle przekładamy na patelnię do sosu, dodajemy obficie posiekaną natkę pietruszki i mieszamy wraz z krewetkami (sos śmietanowo-grzybowy ma oblepić makaron).

5. Makaron przekładamy na głębokie talerze i wedle uznania posypujemy płatkami parmezanu lub świeżymi ziołami.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Alex_M

    szkoda ze ta maszynka nie pasuje do mojego MUMa :(
  • 2
    original
    Opublikowano

    Renata9

    świetna maszynka do makaronu, na pewno smak takiego makaronu wykonanego samodzielnie jest rewelacyjny
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    czyli to nie jest maszynka taka wolnostojąca, tylko wyposażenie do robota ? kurcze a ja tak bardzo chciałam ją mieć
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Lucan

    Bardzo fajna sprawa. Chociaż obawiam się że używane by było tylko od święta
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A gdzie można kupić taką maszynkę? Proszę o podpowiedż.

Dodaj komentarz