Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ABC Przypraw: Smak i wygląd

ABC Przypraw: Smak i wygląd

Smak i wygląd domowych wypieków łatwo ożywić rozmaitymi posypkami – makiem, sezamem, nasionami słonecznika… a także ziołami. Szczególnie polecamy rozmaryn. Żywiczny zapach i przyjemny, lekko gorzkawy smak rozmarynu sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do wypieków wywodzących się zarówno z kuchni polskiej, jak i kuchni śródziemnomorskiej. Podczas wypiekania uwolnią się olejki eteryczne z rozmarynu, a wykwintny charakter zioła ożywi smak gotowych wypieków.

Rozmaryn stosuje się w kuchni także w celu urozmaicenia smaku mięs: baraniny, dziczyzny, pieczeni jagnięcej i wieprzowej, a także wędlin i ryb. Dodatkowo aromatyzuje likiery, wódki żołądkowe, wino oraz piwo. Rozmaryn warto dodawać również do zup jarzynowych, gdyż nadaje im wyjątkowego smaku. Rozmaryn doskonale nadaje się jako dodatek do sosów, pizzy, czy smażonych ziemniaków. Niepowtarzalnego smaku i aromatu nada również wszelkiego rodzaju marynatom do mięs.

izapozdro 20.10.2014 20:16
rzadko używam rozmaryn w kuchni, ale nadszedł czas aby to zmienić :)
bietka 17.10.2014 14:19
lubię rozmaryn, najlepszy jest do pieczonych ziemniaczków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak