Aktualności Doradcy Smaku

pieprz-grubomielony

ABC Przypraw: O pieprzu

Pieprz był jedną z pierwszych odkrytych przypraw egzotycznych, stąd powiedzenie „tam, gdzie pieprz rośnie”. Niegdyś pieprz był ceniony równie wysoko jak złoto. Przez wieki wykorzystywano go jako „walutę wymienialną” zarówno na Wschodzie, jak i na Zachodzie. W średniowieczu był używany jako forma zapłaty podatków, dzierżawy lub czynszu, a niekiedy nawet i posagu. Pieprz był tak cenną przyprawą, że Anglicy do aromatyzowania potraw ziołowych zaczęli wykorzystywać substytuty tej przyprawy. Zapotrzebowanie na pieprz stało się impulsem do odkrycia morskiej drogi na Wschód przez Vasco da Gama.

Dziś pieprz jest przyprawą podstawową, o niezwykle szerokim zastosowaniu, a dowodem jego popularności jest różnorodność jego odmian. Obok popularnych rodzajów jak pieprz czarny mielony, pieprz czarny i kolorowy ziarnisty warto też sięgnąć po Pieprz czarny grubo mielony Prymat.

Pieprz czarny grubo mielony ma wyraźną strukturę i wygląda jak zmielony w młynku. Dzięki temu każda potrawa zyskuje wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat. Pieprz grubo mielony jest delikatniejszy niż pieprz mielony, a wyraźniejszy w smaku niż pieprz ziarnisty. Dzięki takiej formie i strukturze pieprz grubomielony jest bardziej wyczuwalny i widoczny, a jednocześnie nadaje delikatny, intrygujący smak. Ze względu na wyraźną strukturę może również pełnić funkcję dekoracyjną.

Pieprz czarny grubomielony doskonale pasuje do sałatek, kanapek, a także pomidorów z serem mozarella i bazylią. Idealnie komponuje się z krwistym stekiem oraz bardzo delikatnym, białym mięsem. Mięso z kaczki, kurczaka czy łososia z dodatkiem pieprzu grubo mielonego nabierze nowego, zdecydowanego, a jednocześnie delikatnego smaku. Ziarna grubo mielone to także idealny składnik wszelkiego rodzaju marynat. Coraz częściej ostre przyprawy dodaje się do słodkości My proponujemy pieprz czarny grubo mieliony z  figami…

 

ŁOSOŚ NORWESKI ZAPIEKANY Z SEREM TALEGGIO, FIGAMI I SOSEM BALSAMICO

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 160 g filetu z łososia bez skóry

Marynata:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

4 gałązki posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki posiekanych prażonych orzeszków piniowych

Sok z ½ cytryny

Sól, grubo mielony czarny pieprz  do smaku

600 g sera taleggio

8 dużych, dojrzałych fig

3 łyżki jasnego kremu balsamico

2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone filety z łososia norweskiego natrzeć marynatą powstałą poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Figi obrać i pokroić na cząstki.

Łososia piec około 10 minut w temperaturze  180˚C, następnie ułożyć na nim pokrojone plastry sera taleggio i zapiekać kolejne 10 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać figi,  smażyć około 5 minut i dodać jasny krem balsamico.

Zapiekanego łososia norweskiego podawać z aromatycznymi figami ze świeżo mielonym czarnym pieprzem i prażonymi orzeszkami piniowymi.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz