Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezon na Bakłażany - czyli w kolorze oberżyny

Bakłażan to nadal dość egzotyczne warzywo w polskiej kuchni. Choć dostępne niemal przez cały rok, budzi wiele wątpliwości. Niby wygląda jak cukinia, kolorem przypomina śliwki… ale z czym to się je?

Otóż bakłażan podobnie jak cukinia może wystąpić jako baza potrawy. Jest dokonały do nadziewania na przykład farszem z mięsa, ryżu, sera czy kasz. Można też go panierować i usmażyć na złoto. Świetnie smakuje po grillowaniu lub pieczeniu. W smaku przypomina cukinię, jest jednak bardziej mięsisty, jak i gorzkawy.

Aby pozbyć się nadmiaru goryczy wystarczy lekko posolić pokrojone warzywo i odczekać chwilę. Papierowym ręcznikiem można zebrać wyciągniętą przez sól wodę i nadmiar goryczy. Tak przygotowany bakłażan świetnie nadaje się do potrawek typu gulasz, jako dodatek do makaronów czy wszelkich zapiekanek. Do najpopularniejszych dań z bakłażana należy tradycyjna potrawa kuchni greckiej 'musaka', czyli zapiekanka z bakłażanem, mięsem mielonym, pomidorami i beszamelem. Upraszczając – tak jak Włosi posługują się makaronem w przekładaniu lasagne, tak Grecy wykorzystują bakłażana. Pieczony czy też grillowany bakłażan jest świetnym dodatkiem do sałatek.

Bakłażan jest delikatny w smaku, by nie rzec – mdły, ale dzięki temu świetnie łączy z wyrazistymi smakami takim jak feta czy ser kozi. Także pomidory suszone, czosnek i oregano podniosą walory smakowy potraw z bakłażana.

Wato pamiętać, że bakłażan podczas smażenia pochłania tłuszcz jak gąbka, zatem należy uważać, aby bakłażan nie stał się bombą kaloryczną.

 

Bakłażany z pikantnym sosem

Sezon na Bakłażany - czyli w kolorze oberżyny

Chrupiące plastry bakłażana, słodko-kwaśny pikantny sos doprawiony najlepszymi przyprawami Prymat… Czy to jako przystawka, czy jako dodatek do dania głównego, ten zestaw wzbudza zawsze wiele emocji. Ani się spostrzeżesz, a dla Ciebie nie zostanie już ani kawałek!

3 bakłażany   /90 dag/, sól

Sos: 6 łyżek oliwy, 3 łyżki ciemnego sosu balsamicznego, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki miodu /najlepiej gryczanego/, ½ łyżeczki tymianku Prymat,2 zmiażdżone ząbki czosnku, ½łyżeczki przyprawy ziołowej do grilla Prymat, sól

 

Bakłażany umyć pokroić wzdłuż w plastry grubości ½ cm, posolić, odstawić na 30 min, a w tym czasie przygotować sos: połączyć wszystkie składniki sosu i starannie wymieszać.

Bakłażany opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana ułożyć na ruszcie grilla i opiekać po 4 min z każdej strony. Po zdjęciu z grilla smarować obficie plastry bakłażana  przygotowanym sosem. Podawać do dań mięsnych i rybnych.

W podobny sposób można przygotować cukinię lub kabaczka.

 

Musaka

 Sezon na Bakłażany - czyli w kolorze oberżyny

5 bakłażanów (1,5 kg), 3 pomidory (50 dag), 2 cebule (20 dag) 3 ząbki czosnku, kilka świeżych listków bazylii, 1/3 szklanki oliwy, 50 dag mielonego mięsa wołowego, ½ szklanki białego wina, 10 dag startego ostrego sera (tylżycki, warmiński), sól, pieprz czarny mielony Prymat

 

Sos beszamelowy: 10 dag masła, ½ szklanki mąki, 1l mleka, 2 jajka, sól, pieprz czarny mielony Prymat, 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Prymat, do smażenia: oliwa 

 

Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić w plastry, ułożyć na sicie, obficie posolić i odstawić na 60 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanym w rondlu oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, wlać kilka łyżek wody, wymieszać i chwilę dusić. Następnie dodać wino, pomidory, bazylię  i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat.

 

Plasterki bakłażanów opłukać osuszyć i obsmażyć na oleju z obu stron. Dno płaskiej formy do pieczenia wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.

 

Przyrządzić sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając

Gotować 3-5 minut. Doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym Prymat i gałką muszkatołową Prymat. W misce roztrzepać jajka dodać trochę sosu, wymieszać i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem i zapiekać 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna być rumiana. Podawać gorącą pokrojoną na kwadraty.

 

Makaron tagliatelle z bakłażanami

 Sezon na Bakłażany - czyli w kolorze oberżyny

Składniki dla 4 osób:

100 g makaronu tagliatelle

100 ml oliwy z oliwek

1 duży, pokrojony w paski bakłażan

2 pokrojone w piórka cebule szalotki

80 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych

8 pokrojonych w cząstki pomidorów cherry

4 pokrojone w paski plastry szynki parmeńskiej

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego Oregano Prymat

½ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat

80 ml białego wina

Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

100 g tartego parmezanu w płatkach

1 pęczek rukoli

Kilka gałązek świeżej bazylii do dekoracji

8 dużych kaparów do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską, oregano i chili. Całość podlać białym winem i smażyć około 5 minut.

Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy  z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i przełożyć na talerz. Przed podaniem pastę posypać płatkami parmezanu, udekorować kaparami i listkami bazylii.

 

Smażone bakłażany z dipem meksykańskim

Sezon na Bakłażany - czyli w kolorze oberżyny

Składniki dla 4 osób:

3 bakłażany

50 g mąki

100 g Bułki tartej PRYMAT

2 jajka

Oliwa z oliwek do smażenia (pomace)

Sól morska w młynku, Pieprz czarny mielony, Oregano PRYMAT

Party Dip Meksykański Prymat

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy w zimnej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy na średniej wielkości krążki.  Panierujemy po kolei w mące, następnie w jajkach roztrzepanych z dodatkiem soli, pieprzu i oregano, a na końcu w bułce tartej. Gotowe talarki smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie do momentu, aż nabiorą złotego koloru.

Podajemy z Party Dipem Meksykańskim Prymat przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu, jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań mięsnych, np. drobiu.

 

„Mdlejący imam” – nadziewane bakłażany – Imam bayildi

 Sezon na Bakłażany - czyli w kolorze oberżyny

4 bakłażany (1,20 kg), 11/4 szklanki oliwy, 2 cebule (20 dag) obrane i drobno posiekane, 3 obrane i posiekane ząbki czosnku, 2 strąki papryki oczyszczone, opłukane i dowolnie pokrojone, 3 pomidory (40 dag) sparzone, obrane i pokrojone w plasterki, 2 łyżki pasty pomidorowej, ½ łyżeczki słodkiej papryki Prymat, szczypta zmielonego ziela angielskiego Prymat, 1 łyżka cukru, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz czarny mielony Prymat

 

Umyte bakłażany osuszyć a ściereczce, obciąć końce i naciąć wzdłuż (nie obierać). Bakłażany smażyć 5 minut na oleju, na małym ogniu, obracając 2-3 razy. Po usmażeniu przełożyć na talerz. Do oliwy po smażeniu bakłażanów dodać cebule, czosnek oraz paprykę i smażyć na małym ogniu 5 minut. Następnie włożyć na patelnię 1 pomidor i pastę pomidorową, doprawić pieprzem czarnym mielonym Prymat, paprykę słodką Prymat, zielem angielskim Prymat, wymieszać i smażyć dalej 3 minuty, kilka razy zamieszać. Bakłażany nadziewać przygotowanym farszem, wkładając go w nacięcie, a następnie układać w naczyniu żaroodpornym, dodać resztę pomidorów, wlać ½ szklanki wody, posypać cukrem i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Podawać posypane natką pietruszki. 

(4-5 porcji)

 

Wegetariańska potrawka z bakłażana i cukinii z pomidorami

Sezon na Bakłażany - czyli w kolorze oberżyny 

 

Składniki dla 4 osób:

1 łyżka Oregano Prymat
Do smaku: Sól ziołowa MŁYNEK, Chili pieprz cayenne, Papryka słodka Prymat, cukier

3 pokrojone w słupki  bakłażany

2 pokrojone w słupki cukinie
6 pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
4 duże posiekane ząbki czosnku

1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak

1 łyżka pokrojonych Oliwek zielonych Smak
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

½ szklanki tartego sera Bursztyn


Sposób przygotowania:

W dużym rondlu na oliwie usmażyć bakłażany, cukinię i czosnek. Do tak przygotowanych warzyw dodać pomidory, czarne i zielone oliwki. Całość dusić około 15 minut i doprawić do smaku. Podawać z włoską bagietką lub pieczywem ciabatta i tartym serem Bursztyn.

Doradca Smaku 08.10.2014 08:51
@mniammniamy, w przepisie znalazła się oliwa do smażenia, 1 szklanka to oczywiście zdecydowanie za dużo, natomiast oliwę dozujemy podczas smażenia.
menato 01.10.2014 08:20
same smakowitości !
mniammniamy 27.09.2014 19:46
mam pytanie - Potrawka z bakłażana i cukinii - czy tam rzeczywiście do smażenia ma iść szklanka oliwy ?? to jest jak gotowanie w oliwie. czy to nie jest jakaś pomyłka ?
Mel Kimbra 25.09.2014 00:04
spróbuję na pewno.
bietka 23.09.2014 15:52
bakłażany sa bardzo dobre z chęcią zjadłabym Makaron tagliatelle z bakłażanami, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak