Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_52289552_s

Zakazany owoc

Można je kupić przez cały rok, w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Antonówki, koksy, malinówki, szare renety, kosztele, rubiny - znanych jest ponad 10 tysięcy ich odmian. Różnią się wielkością, kształtem, kolorem, smakiem, zapachem i zastosowaniem w kuchni.Słodkie i kwaskowate, chrupiące, soczyste. Jabłka swój niepowtarzalny smak zawdzięczają zawartości kwasów, głównie jabłkowego i cytrynowego, a także dobrze przyswajalnych cukrów.
Idealne do deserów, przetworów i surówek. Czasami stają się też smacznym symbolem sprzeciwu wobec decyzji politycznych.

Jabłka obniżają stężenie złego cholesterolu LDL i znacznie zmniejszają ryzyko zawału. Są prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy, zawierają witaminę A i C, polifenole (w tym flawonoidy), a nawet minerały-potas, żelazo, cynk i krzem, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Znaczna zawartość flawonoidów ma niebagatelne znaczenie dla serca i całego układu krążenia. W jednym, sporym jabłku jest ponad 16 g węglowodanów, które są niezbędnym paliwem dla mózgu. Jabłka są sprzymierzeńcami wszystkich dbających o linię. Nie dość, że niskokaloryczne to jeszcze usprawniają proces trawienia i hamują apetyt. 

Te popularne owoce doskonale nadają się do przygotowania zdrowych soków i koktajli. Wystarczy jabłko, kilka listów bazylii, sok z limonki lub cytryny i sok z brzozy. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko wraz z resztą składników miksujemy w blenderze i pyszne smoothie gotowe.

Najpopularniejszym deserem z jabłkami jest oczywiście szarlotka, której smak znają wszyscy. Ale szarlotka niejedno ma oblicze. Wystarczy, że kruchy, maślany spód posmarujemy cieniutką warstwą dżemu pomarańczowego, a jabłka oprócz cukru waniliowego i cynamonu doprawimy estragonem i tymiankiem. Całość posypujemy kokosową albo migdałową kruszonką i mamy szarlotkę w zupełnie nowym wydaniu, która swoim niepowtarzalnym smakiem zachwyci wszystkich.

Idealnym deserem na zbliżające się jesienne popołudnia będą jabłka zapiekane z waniliowym koglem-moglem. Do ich przygotowania potrzebujemy jabłka ze skórką, żółtka, cukier, cukier waniliowy, cynamon i domowe konfitury. Podstawowym składnikiem kogla-mogla są żółtka więc muszą być one najwyższej jakości. Do przyrządzenia tego popularnego kremu najlepiej nadają się jajka od kur z wolnego wybiegu, karmionych eko paszą-takie jak od Kurki Wolnej. Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy wanilię i cynamon. Wydrążone jabłka wypełniamy konfiturą i zawijamy w folię aluminiową tak, aby od góry można było wlać 1/3 porcji kogla-mogla. Wstawiamy do płaskiej formy i pieczemy ok. 50 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy jabłka z piekarnika, wlewamy do nich pozostały kogel-mogel i zapiekamy kolejne 10-15 minut.

Zanim jednak podamy ten prosty ale niezwykle aromatyczny deser, warto przygotować z użyciem jabłek jakieś danie główne. Wiele pomysłów znajdziemy w kuchni francuskiej, gdzie doskonale znane jest połączenie wieprzowiny, jabłek i cydru. Szybkie do przygotowania i niezwykle oryginalne w smaku są polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z cydrem i tymiankiem, podawane z kawałeczkami karmelizowanych jabłek.

Nie zapominajmy o jabłkach, bo to zwyczajne owoce przy pomocy których wyczarować można mnóstwo niezwyczajnych smaków!

 

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo lubię jabłka jeść przez cały rok, a szarlotkę to uwielbiam pod każdą postacią :)

Dodaj komentarz