Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_43392518_m

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Marynowanie grzybów cz. II

W tym tygodniu kolejna odsłona grzybowych marynat. Smaki jesieni z łatwością możemy zamknąć w słoikach. Mam nadzieję, że Wam zasmakują. Robert Sowa

 

Krok 1 – Konfitura z borowików i gruszek w miodzie z rodzynkami

Składniki:

500 g borowików

12 łyżek oliwy

1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego grubo mielonego Prymat

50 ml białego octu winnego

8 łyżek miodu

4 łyżki rodzynek sułtańskich

1 szklanka soku z gruszek

4 gruszki

sok z 1 cytryny

1/2 szklanki cukru żelującego

 

Sposób przygotowania:

500 g małych, pokrojonych w plastry borowików podsmażyć na 12 łyżkach oliwy z oliwek z dodatkiem 1 płaskiej łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu i zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać 50 ml białego octu winnego, dodać 4 łyżki miodu i gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Następnie dodać 4 łyżki rodzynek sułtańskich i grzyby, lekko skarmelizować i odstawić. Szklankę soku z gruszek zagotować z 4 łyżkami miodu, a następnie dodać 4 obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w grube plastry gruszki, sok z 1 cytryny i ½ szklanki cukru żelującego. Całość gotować ok. 10 minut i połączyć z grzybami. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoików.

 

Krok 2 – Marynowane prawdziwki z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

900 g prawdziwków

1 szklanka octu 10%

1 szklanka wody

8 ząbków czosnku

100 g suszonych pomidorów

1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

1 cebula

1 Liść laurowy Prymat

2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

900 g oczyszczonych i umytych małych prawdziwków parzyć ok. 20 minut w osolonym wrzątku do momentu, aż zmiękną, a następnie odcedzić i przełożyć do słoików. 1 szklankę octu 10% zagotować z 1 szklanką wody, 8 ząbkami czosnku, 100 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów,  ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 średnią pokrojoną w grube plastry cebulą, 1 liściem laurowym i 2 łyżkami cukru. Powstałą marynatą zalać grzyby, dokładając do słoików również suszone pomidory.

 

Krok 3 – Marynowane rydze z czarnym pieprzem

 

 

Składniki:

1 kg rydzów

1 szklanka octu 10%

2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

2 cebule

1 Liść laurowy Prymat

2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

1 kg umytych i oczyszczonych rydzów parzyć ok. 20 minut w osolonym wrzątku do momentu, aż zmiękną, następnie odcedzić i przełożyć do słoików. 1 szklankę octu 10% zagotować z 1 szklanką wody, 2 łyżeczkami ziarenek czarnego pieprzu, 2 niedużymi pokrojonymi w grube plastry cebulami, 1 liściem laurowym i 2 łyżkami cukru. Przygotowaną marynatą zalać grzyby i zamknąć słoiki.

 

Krok 4 – Marynowana sałatka z grzybów i warzyw

 

Składniki:

Po 200 g: rydzów, kurek, prawdziwków, koźlaków i podgrzybków

1 szklanka octu 10%

1 szklanka wody

1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

1 Liść laurowy Prymat

4 łyżki cukry

1 cebula

1 marchewka

1 cukinia

1 garść różyczek kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Różne gatunki umytych i oczyszczonych grzybów (po 200 g: rydzów, kurek, prawdziwków, koźlaków i podgrzybków) parzyć ok. 20 minut w osolonym wrzątku do momentu, aż zmiękną, odcedzić i przełożyć do słoików. 1 szklankę octu 10% zagotować z 1 szklanką wody, ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu, 1 liściem laurowym, 4 łyżkami cukru i warzywami <1 pokrojoną w grube plastry średniej wielkości cebulą, 1 obraną i pokrojoną w cienkie plastry marchewką, 1 małą pokrojoną w plastry cukinią i garścią małych różyczek kalafiora>. Przegotowaną marynatą wraz z warzywami zalać grzyby i zamknąć słoiki.

 

Krok 5 – Borowiki w miodzie z goździkami i zielonym pieprzem

 

Składniki:

1 kg borowików

1 szklanka octu 10%

1 szklanka wody

2 łyżeczki ziarenek zielonego pieprzu

1 czerwona cebula

10 Goździków Prymat

4 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania:

1 kg oczyszczonych i umytych borowików parzyć w osolonym wrzątku przez ok. 20 minut, aż zmiękną, a następnie odcedzić i przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików. 1 szklankę octu 10% zagotować z 1 szklanką wody, 2 łyżeczkami ziarenek zielonego pieprzu, 1 czerwoną pokrojoną w plastry cebulą, 10 goździkami i 4 łyżkami miodu. Przygotowaną marynatą zalać grzyby i zamknąć słoiki. 

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Każdy z tych przepisów to dla mnie nowość ale już konfitura z grzybów lub grzyby z miodem to kompletne zaskoczenie. Ale warto choć raz spróbować:)

Dodaj komentarz