Aktualności Doradcy Smaku

tymianek

ABC Przypraw: Tymianek i grzyby

Do przyprawiania grzybów zwykle używamy soli i pieprzu. Jednak kiedy pragniemy nadać potrawom bardziej wyszukany smak, warto sięgnąć po tymianek.

 

Tymianek otarty Prymat ma bardzo silny, fantastyczny, tymolowy aromat i lekko gorzkawy posmak. Zioło to szczególnie cenione jest przez kuchnię francuską, jednak równie dobrze odnajduje się w kuchni polskiej. Tymianek dodany do grzybów doskonale ożywi ich smak, nada dodatkowych walorów kulinarnych.

 

Tymianek doskonale pasuje także do wszelkich dań z drobiu, zapiekanek, sosów, potraw z kaczki, królika i dziczyzny. Doskonale podkreśla smak zawiesistych zup, jak na przykład zupa cebulowa. Tymianek najczęściej stosowany jest do tłustych potraw: mięsa, pieczonych ziemniaków, jaj smażonych na bekonie i sera. Znakomicie nadaje się do potraw z roślin strączkowych. Używa się go także do marynat, octu ziołowego oraz do kiszenia i marynowania ogórków. Tymianek idealnie nadaje się wszelkich dań z duszonych i pieczonych pomidorów. Warto wiedzieć, że skutecznie usuwa przykry zapach ryb morskich..

 

Tarta z grzybami leśnymi, sałatą rukola i pomidorami kokajlowymi

 

 

Składniki dla 4 osób:

250 g ugotowanych borowików

250 g ugotowanych kurek

250 g ugotowanych podgrzybków

3 pokrojone w kostkę szalotki

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

½ pęczka koperku

½ pęczka natki pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

Sól czosnkowa, Tymianek, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa, Chili pieprz cayenne Prymat do smaku

1 ½ szklanki śmietany kremówki

3 jajka

ok. 5 łyżek tartego parmezanu do zagęszczenia

 

Ciasto:

500 g mąki

2 jajka

200 g masła

2 łyżki śmietany

3 łyżki zimnej wody

Sól

 

Rukola

Pomidory koktajlowe

Orzeszki piniowe

1 opakowanie Sos włoski z bazylią i oregano Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tart, ponakłuwać widelcem i piec  przez ok. 15 minut w temperaturze 200ºC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200ºC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim Prymat przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz