Aktualności Doradcy Smaku

majeranek

ABC Przypraw: Majeranek i kasza

Majeranek otarty Prymat to aromatyczna przyprawa o subtelnym smaku wykorzystywana głównie do dań kuchni polskiej. Zwykle majeranek kojarzy się jako przyprawa do  ciężkostrawnych posiłków, czyli tłustych mięs, potraw z warzyw strączkowych, zawiesistych zup oraz kapusty. Jednak równie ciekawie podkreśli smak potraw z kaszy.

Majeranek należy do najczęściej stosowanych przypraw. Jest niezastąpionym dodatkiem do sosów oraz sałatek. Stanowi stały składnik niektórych zup: grochowej, fasolowej, kartoflanej, żuru, węgorzowej oraz flaków i kołdunów. Innym zastosowaniem majeranku jest przyprawianie farszu pieczonej kaczki czy gęsi. Majeranek jest często stosowany w połączeniu tymiankiem, te dwie przyprawy doskonale ze sobą współgrają.

Czy wiesz, że….

W przeszłości majeranek był używany do produkcji wody toaletowej, w XVII i XVIII w. spryskiwano nim podłogi w domach - służył jako "domowy dezodorant". Obecnie, wytwarzany przez górne partie rośliny olejek używany jest w przemyśle kosmetycznym.

 

RACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ

 

 

Składniki dla 4 osób:

300 g ugotowanej kaszy gryczanej

3 jajka

3 łyżki drobno tartego wędzonego sera

2 rozgniecione ząbki czosnku

½ płaskiej łyżeczki Kminku mielonego

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka Majeranek otarty polski

Sól, , Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wystudzoną kaszę połączyć z jajkiem, serem, czosnkiem oraz wszystkimi przyprawami. Następnie smażyć na oleju okrągłe racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Podawać jako dodatek do dań mięsnych.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszne racuszki :)
  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    majeranek często używam :) a racuszki pewno smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwester Grzeszczyk

    O coś pewnie smacznego :)

Dodaj komentarz