Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_25545861_s

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Marynowanie grzybów

 

Marynowanie to metoda, która pozwoli nam zakonserwować grzyby, owoce i warzywa. Znakomicie nadają się również do różnych rodzajów mięs i ryb. Dzięki nim mięsa stają się kruche i soczyste, a danie zyskuje nowy wymiar smaku. Obecnie gotowe marynaty można bez problemu nabyć w sklepach, ale miłośnikom tych domowych polecam kilka moich ulubionych grzybowych przysmaków zanurzonych w aromatycznych marynatach.

 

Krok 1 – Gąski w czerwonym occie z jałowcem i gruszką

 

Składniki:

1 kg gąsek

1 szklanka czerwonego wina

4 łyżki miodu gryczanego 

1 łyżeczka Owoców jałowca Prymat

1 szklanka czerwonego octu winnego

2 gruszki

 

Sposób przygotowania:

1 kg gąsek jednakowej wielkości oczyścić, sparzyć przez ok. 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić i opłukać. 1 szklankę czerwonego wina zagotować z 4 łyżkami miodu gryczanego i łyżeczką zmiażdżonych w moździerzu ziaren jałowca. Grzyby ponownie sparzyć i odcedzić.

Wino nadal gotować, dodać 1 szklankę czerwonego octu winnego i w powstałej mieszance sparzyć 2 twarde, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na cząstki gruszki.

Gąski przełożyć do słoików, dodać gruszki i zalać lekko ostudzoną marynatą.

 

Krok 2 – Kurki z wiśniami w porto

 

Składniki:

750 g kurek

1 szklanka soku z wiśni

6 łyżek cukru

250 g wydrylowanych wiśni

1 szklanka winnego octu wiśniowego

1 szklanka porto

 

Sposób przygotowania:

750 g kurek równej wielkości oczyścić i umyć, gotować 15 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzić, przepłukać wodą i odsączyć. 1 szklankę soku z wiśni gotować z 6 łyżkami cukru, aż zacznie gęstnieć. Powstałym syropem sparzyć 250 g wydrylowanych wiśni, wyjąć i odsączyć.

Do wywaru dodać 1 szklankę wiśniowego octu winnego, zagotować, a następnie dodać 1 szklankę porto. Kurki ułożyć w słoikach, przekładając je wiśniami i zalać powstałą marynatą.

 

Krok 3 – Marynowane zielone gąski z cukinią i oliwkami

 

Składniki:

1 mała cukinia

750 g zielonych gąsek

4 łyżki Oliwek zielonych Smak

1 szklanka octu 10%

Kilka ziaren Pieprzu czarnego Prymat

2 cebule

1 Liść laurowy Prymat

2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

1 małą cukinię umyć, przekroić na pół, pokroić w plastry, a następnie lekko sparzyć w osolonej wodzie, odcedzić i schłodzić. 750 g zielonych gąsek oczyścić i umyć, a następnie parzyć w osolonym wrzątku przez około 20 minut do momentu, aż zmiękną, odcedzić i przełożyć do słoików, przekładając cukinią i zielonymi oliwkami (ok. 4 łyżki oliwek bez pestek).

1 szklankę octu 10% zagotować ze szklanką wody, dodać kilka ziarenek czarnego pieprzu, 2 średnie pokrojone w grube plastry cebule, 1 liść laurowy i 2 łyżki cukru. Przygotowaną zalewą zalać grzyby przełożone cukinią i oliwkami.  

 

Krok 4 – Solone podgrzybki z liśćmi laurowymi i zielem angielskim

 

Składniki:

1 kg małych podgrzybków

4 Liście laurowe Prymat

1 łyżeczka Ziela angielskiego całego Prymat

50 g soli

 

Sposób przygotowania:

1 kg małych podgrzybków oczyścić, umyć, a następnie gotować 10 minut z 4 liśćmi laurowymi, 1 łyżeczką ziela angielskiego i 50 g soli. Następnie grzyby odsączyć, przepłukać przegotowaną wodą i przełożyć do słoików wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Litr wody zagotować z 150 g soli, ostudzić i powstałą marynatą zalać grzyby. Przed użyciem grzyby należy odmoczyć z soli.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo ciekawa lekcja i super przepisy :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    DorotaZ

    Świetne pomysły:)

Dodaj komentarz