Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_47379911_s

Sezonowo: Kasza gryczana – na zdrowie

Kasze to modny temat. Z jednej strony, choć znane od zawsze w kuchni polskiej, traktowane były długo po macoszemu – głównie jako niezbyt atrakcyjne zamienniki ziemniaków. Dziś kasze powracają do łask i wręcz spektakularnie podbijają na nowo podniebienia smakoszy zdrowej żywności oraz wszystkich zainteresowanych kulinariami.

Kasze powstają z ziarna jęczmienia, owsa, prosa, ryżu, gryki, kukurydzy i pszenicy. Rodzaje rozdrobnienia pozwalają na mnogość zastosowań. Są kasze krupy – na przykład gryczana czy jaglana – czyli ziarna oczyszczone i w całości. Gotowane na sypko doskonale nadają się do jako dodatek do mięs i warzyw. Kasze łamane są bardziej rozdrobnione – na przykład jest kasza gryczana krakowska. Kasze mocno rozdrobnione są dobre do zup czy na kleików. Na przykład z jęczmiennej powstaje krupnik. Można też je przyrządzić na słodko – na przykład kaszę jaglaną, mannę czy grysik kukurydziany.

Dziś polecamy kaszę gryczaną, która powstaje z gryki (tej, którą opisywał Mickiewicz w „Panu Tadeuszu słowami: „gryka jak śnieg biała”). Co ciekawe gryka zbożem nie jest, to tzw. pseudo zboże lub zboże rzekome i bliżej mu do szczawiu czy rabarbaru niż zbóż.

Kaszę gryczaną znamy przede wszystkim jako dodatek do potraw serwowanych z sosem czy też jako składnik kaszanki. Jednak z kaszy gryczanej można przyrządzić też pyszne farsze – na przykład do pierogów czy gołąbków. Innym pomysłem na kaszę jest tzw. kaszotto – na wzór popularnego risotta. Warto spróbować także placków z kaszy gryczanej, które mogą być ciekawym dodatkiem np. do sosu myśliwskiego czy grzybowego.

Kasze powinno się jeść nie tylko ze względów na walory kulinarne i smak, ale przede wszystkim pamiętajmy, że kasza gryczana to samo zdrowie. Jest źródłem białka, kwasu foliowego, żelaza, potasu oraz witaminy E. Duża zwartość rutyny wpływa pozytywnie na uszczelnianie naczyń krwionośnych, a błonniki poprawia kondycje jelit. Co bardzo istotne nie zakwasza ona organizmu jak inne kasze, jest bardzo delikatna i lekkostrawna. Kasza jest także bogata w witaminy – B1, B2, P i PP, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Ponadto kasza gryczana to produkt o niskim indeksie glikemicznym. Proces trawienia i wchłaniania kaszy odbywa się powoli, dzięki czemu na długo pozostawia uczucie sytości. Zatem to doskonały składnik diet odchudzających.

Na rynku można dostać różne warianty kaszy gryczanej – na przykład kaszę prażoną. Jest ona niezwykle smaczna, ciemniejsza od zwykłej kaszy gryczanej, jednak w skutek podgrzewania jest ona niestety uboższa w wartościowe składniki.

Natomiast kasza krakowska jest mocniej rozdrobniona, w czym jest podobna do kaszy jęczmiennej. Nazwa wywodzi się podobno od Anny Jagiellonki, której ta kasza tak zasmakowała, że kazała ją sprawdzać na Mazowsze z Krakowa. Ze względu na rozdrobienie – jest także mniej wartościowa od zwykłej kaszy gryczanej nieprażonej.

 

Jak gotować kaszę gryczaną?

  1. Najpierw należy ją dobrzy wypłukać
  2. Kasze gotuję w proporcjach – 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
  3. Kasze wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od 15 do 20 minut.

 

Warto pamiętać:

Kasz mocno rozdrobnionych (kuskus, manna) nie płucze się wcale, natomiast kasze gruboziarniste zawsze przed wykorzystaniem należy przepłukać.

 

O różnych rodzajach kasz pisze Naturhouse w swoim artykule "Kasza dobra na wszystko"

 

Pieczona cukinia faszerowana kaszą gryczaną z pomidorami i wędzonym serem redykołka Roberta Sowy

 

 

Sposób przygotowania

8 małych okrągłych cukinii

150 g ugotowanej kaszy gryczanej

4 łyżki oleju lnianego

1 pokrojona w kostkę cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

8 pomidorków truskawkowych

1 jajko

100 g startego na tarce owczego sera

Kilka gałązek świeżego majeranku

Sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć, odciąć wierzch, a pozostałą część drobno pokroić. Cukinie umyć, odciąć końcówkę, wydrążyć miąższ i pokroić w drobną kostkę. Cukinię, pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek podsmażyć na oleju lnianym, ostudzić. Wszystkie składniki połączyć z ugotowaną kaszą, rozkłóconym jajkiem, startym owczym serem i listkami majeranku, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Cukinię oprószyć solą, wypełnić farszem, przykryć końcówką pomidora, skropić olejem lnianym i piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Podawać jako gorącą przystawkę lub dodatek do mięs pieczonych.

 

Racuszki z kaszy gryczanej

 

 

Składniki dla 4 osób:

300 g ugotowanej kaszy gryczanej

3 jajka

3 łyżki drobno tartego wędzonego sera

2 rozgniecione ząbki czosnku

½ płaskiej łyżeczki Kminku mielonego

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżeczka Majeranek otarty polski

Sól, , Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wystudzoną kaszę połączyć z jajkiem, serem, czosnkiem oraz wszystkimi przyprawami. Następnie smażyć na oleju okrągłe racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Podawać jako dodatek do dań mięsnych.

 

 

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi

 

 

Składniki dla 4 osób:

8 liści kapusty włoskiej lub białej

2 szklanki kaszy gryczanej

1,5 l bulionu drobiowego

3 liście laurowe Prymat

2 pokrojone w kostkę słodkie cebule

4 posiekane ząbki czosnku

200 g pokrojonego w plastry wędzonego boczku

100 g ugotowanych borowików

100 g ugotowanych podgrzybków

100 g kurek

1 pęczek natki pietruszki

5 łyżek oleju lnianego

2 białka

Sól morska w młynku, Pieprz czarny mielony, Majeranek Prymat do smaku

  

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć kaszę gryczaną i zalać wodą. Dodać liście laurowe, zagotować i piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 120°C.

Boczek podsmażyć na suchej patelni z cebulą, czosnkiem i grzybami leśnymi. Po kilku minutach doprawić do smaku.

Liście kapusty zblanszować we wrzątku przez około 5 minut, a następnie zahartować w zimnej wodzie z lodem.

Do wystudzonej kaszy gryczanej dodać boczek z grzybami, sztywną pianę z ubitych białek i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

Na każdy liść kapusty nałożyć farsz z kaszy, zwinąć i ułożyć w kamionkowym naczyniu. Podlać bulionem, przykryć i piec 30 minut w temperaturze 150°C. Tak przygotowane gołąbki podawać z powstałym podczas pieczenia sosem.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    ciekawe pomysły- warto wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    erym

    wlasnie ostatnio eksperymentu je z kasza gryczana, dzieki za inspiracje DS
  • 0
    10371650_872353579458561_3057513019799197911_n
    Opublikowano

    EmciaPichci

    te placuszki wyglądają super! na pewno zrobię podobne :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Pyszności można wyczarować z kaszy !!!
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    kasza gryczana jest smaczna i zdrowa :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika-twin

    Piekny i smaczny,zdrowy przepis.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka107

    Lubię bardzo :)

Dodaj komentarz