Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_33908424_s

Pieczony pstrąg z grzybami

Z cyklu Lekcje regionalnych smaków Marcina Budynka przygotowujemy pieczonego pstrąga z grzybami - danie popularne w Bieszczadach i środkowych Beskidach. Kuchnia tych regionów nierozłącznie związana jest naturą i górskim klimatem. Podstawą miejscowych specjałów są ryby z górskich potoków, wypasane na połoninach owce, rosnące w lasach grzyby oraz warzywa i owoce. 

 

Krok 1 – lista zakupów

4 pstrąg o wadze ok. 350 g

400 g podgrzybków

400 g cebuli

20 g czosnku

1 pęczek koperku

1 pęczek natki pietruszki

250 g masła

80 g masła klarowanego

Sól, pieprz do smaku

 

Krok 2

Pstrąga umyj, osusz i wytnij skrzela.

 

Krok 3

Koperek i natkę pietruszki posiekaj.

 

Krok 4

Masło wymieszaj z solą i pieprzem, połową natki pietruszki i koperku.

 

Krok 5

Masło ziołowe włóż do środka tuszy pstrąga.

 

Krok 6

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

 

Krok 7

Grzyby oczyść, pokrój w paski, usmaż na maśle z cebulą, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem oraz pozostałymi pietruszką i koperkiem.

 

Krok 8

Pstrąga natnij wzdłuż grzbietu, nafaszeruj smażonymi grzybami, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut.

 

Krok 9

Pieczonego pstrąga podawaj z warzywnym spaghetti (marchewką, korzeniem selera i cebulą pokrojonymi w julienne i przesmażonymi na maśle).

Komentarze

  • 1
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Pycha ! Lubimy

Dodaj komentarz