Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezon na warzywa z grilla

Sezon na warzywa z grilla

Lato nierozłącznie kojarzy nam się z grillem i aromatycznymi mięsami - soczystą karkówką, kiełbaską z musztardą czy chrupiącymi skrzydełkami. Jednak coraz chętniej szukamy nowych smaków, układając na grillu bezmięsne składniki, np. warzywa.

 

Często przemycamy je w postaci dodatku do szaszłyków lub podajemy obok grillowanych mięs sałatkę z warzyw. Jednak warto wprowadzić warzywa na pierwszy plan, a na pewno znajdą się miłośnicy nieco innych, a równie ciekawych smaków. Grillowane warzywa to zarówno mniej kalorii, ciekawy smak, jak i bogactwo pięknych i apetycznych kolorów.

 

Grillować można wiele warzyw, a także grzyby. Do najpopularniejszych warzyw z rusztu należą papryka, cukinia czy bakłażan. Chętnie zajadamy się również cebulą, kukurydzą czy ziemniakami. Grillować można także szparagi i pomidorki koktajlowe. Z grzybów zwykle wykorzystuje się pieczarki lub boczniaki. Warzywa i grzyby, podobnie jak mięso, możemy zamarynować w przyprawach dedykowanych do dań grillowych - nadać im smak ziołowy, pikantny lub tradycyjnie - klasyczny.

 

Ziemniaki grillowane z pomidorami i serem cheddar

 

Sezon na warzywa z grilla

 

Składniki dla 4 osób:

600 g ugotowanych ziemniaków ze skórką

Przyprawa do grilla klasyczna Prymat

4 łyżki oliwy z oliwek

400 g pomidorów concasse

200 g sera cheddar

200 g cebuli

1 łyżeczka Chili pieprz cayenne Prymat

100 g Suszonych pomidorów Smak

 

Dip:

Dip czosnkowy Prymat

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurt

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki

2. Ugotowane ziemniaki wystudzić i pokroić w ćwiartki lub plastry.

3. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wydrążyć i pokroić w kostkę. Do pomidorów dodać pokrojoną w kostkę cebulę, suszone pomidory, oliwę oraz przyprawę do grilla. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Farsz pomidorowy ułożyć na ziemniakach, posypać tartym serem cheddar i piec na grillu przez ok. 15 minut.

5. Podawać z dipem czosnkowym przygotowanym według opisu na opakowaniu.

28.08.2014 10:39
doskonały pomysł, w najbliższy weekend będzie to jedna z nowych potraw z grilla którego "odpalę" będąc na działce :)
Kulinarna Ja 28.08.2014 10:32
ale bym zjadła takie ziemniaczki!
bietka 26.08.2014 17:45
mniam te ziemniaczki z serem cheddar muszą być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak