Aktualności Doradcy Smaku

bruschetta_grissini

ABC przypraw: Bazylia

Bazylia charakteryzuje się korzennym, delikatnie anyżowym zapachem oraz orzeźwiającym smakiem. Idealnie komponuje się z wszelkimi warzywami, a dodana do pomidorów czy bakłażanów tworzy doskonały i wyjątkowo udany efekt smakowy. Ma charakter uniwersalny, dlatego możemy puścić wodze fantazji i posypywać nią wszelkie lekkie potrawy, na przykład o charakterze śródziemnomorskim. Trudno wyobrazić sobie smak wielu sałatek bez niepowtarzalnego aromatu Bazylii otartej, dlatego jest niezastąpioną przyprawą w każdej kuchni.

 

Ziele to idealnie komponuje się z wieloma warzywami, zwłaszcza pomidorami i bakłażanami. Bazylia powinna być dodawana w ostatniej chwili, tuż przed końcem gotowania, aby nie straciła aromatu. Doskonale nadaje się do posypywania sałatek i pokrojonych pomidorów. Aromat bazylii doskonale harmonizuje się z też czosnkiem. Używa się jej do sosu włoskiego oraz wielu innych potraw z krajów śródziemnomorskich. Bazylia podnosi smak rozmaitych zapiekanek, ogórków, pieczonych kiełbasek, potraw jednogarnkowych oraz cierpkich warzyw np. kiszonej kapusty. Doskonała także do twarogu, omletów, wieprzowiny i owoców morza. Jest idealnym składnikiem octu ziołowego.

 

Więcej o bazylii:

Pochodząca z Afryki i Azji bazylia uważana była za roślinę nasyconą boską esencją. Hindusi na to zioło składali specjalne przysięgi przed sądem. Bazylia wyrosła wokół grobu Chrystusa po jego zmartwychwstaniu. W greckim kościele prawosławnym wykorzystywana jest do sporządzania wody święconej, a pojemniki z tą rośliną są ustawiane na stopniach ołtarzy. Bazylia występuje w wielu odmianach, a wśród nich pojawia się również bazylia krzewiasta rosnąca w tropiku. Tak jak innym ziołom, również i tej roślinie w niektórych regionach przypisywano czarodziejską albo uzdrawiającą moc. Na Haiti bazylia jest ziołem poświęconym pogańskiej bogini miłości Erzulie. W Meksyku noszona w kieszeni uważana jest za atrybut przyciągający pieniądze i odwracający złe uroki. W Indiach bazylia ulubioną rośliną boga Wisznu. Natomiast Rzymianie unikali bazylii, ponieważ uważali ją za roślinę nienawiści. W średniowieczu była również wykorzystywana do miłosnych zaklęć – listki bazylii noszone na piersi lub w pończoszce miały wzbudzać przychylność u oschłego partnera. Ponadto wierzono, że z bazylii wyrastały skorpiony. Według średniowiecznych zielarzy i znachorów wystarczyło rozetrzeć w palcach kilka listków bazylii i położyć je pod odwróconym do góry dnem garnkiem. Kiedy godzinę później podnoszono garnek, wypełzał spod niego skorpion.

Bazylia uprawiana jest w klimacie ciepłym i tropikalnym jako roślina przyprawowa. Jest wykorzystywana również w kosmetyce. Wymacerowane liście w winie można stosować jako tonik. Bazylia ma szerokie zastosowanie w terapii aromatycznej. Dla usunięcia zmęczenia wystarczy wdychać aromat z jednej tylko kropli pachnącego olejku z bazylii.

 

Chrupiąca bagietka z pomidorami po włosku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 duże chrupiące kromki z bagietki

20 pokrojonych na cząstki pomidorów koktajlowych

16 pokrojonych w plastry czarnych oliwek

2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 szklanka oliwy z oliwek

4 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka Bazylii Prymat

Sól morska, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Opieczone kromki bagietki skropić delikatnie oliwą i natrzeć czosnkiem. W misce połączyć oliwę, pomidory, oliwki oraz bazylię, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Tak przygotowane aromatyczne pomidory ułożyć na kromkach bagietki, skropić octem balsamicznym i podawać.  

 

Łosoś w sosie bazyliowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 filety z łososia (60 dag)

1 cebula (10 dag)

1 niepełna szklanka białego wytrawnego wina (200 ml)

1 łyżeczka mąki pszennej,

2 łyżeczki Bazylii Prymat

1 łyżeczka Przyprawy do ryb Prymat

3 łyżeczki soku z cytryny, sól

do smażenia: 10 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Filety umyć, oprószyć solą, przyprawą do ryb, skropić 2 łyżeczkami soku z cytryny i pozostawić na 30 min. Następnie obsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach rozgrzanego masła, z obu stron na rumiano, zdjąć z patelni i przechować w cieple.  Cebulę obrać i posiekać. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu ryby dodać resztę masła, zeszklić cebulę, oprószyć mąką, wymieszać, rozprowadzić winem, dodać bazylię i włożyć porcje ryby. Podłożyć płytkę ochronną i na małym ogniu dusić około 10 min pod przykryciem. Przyprawić solą oraz resztą soku z cytryny. Rybę podawać polaną sosem, z ryżem ugotowanym na sypko albo ziemniakami purée oraz zieloną sałatą.

 

Komentarze

Dodaj komentarz