Jaka potrawa zagwarantuje nam solidną dawkę właściwości odżywczych? Klub Szefów Kuchni poleca coś z dodatkiem szczawiu. Niekoniecznie musi być to jednak tradycyjna zupa szczawiowa. Szczaw doskonale nadaje się również jako baza do sosów serwowanych jako dodatek do ryb, białych mięs, a nawet makaronu.
Krok 1 – lista zakupów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 pokrojone w kostkę szalotki
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 lampka białego wytrawnego wina
1 łyżka Musztardy francuskiej Prymat
2 łyżki Szczawiu siekanego Smak
200 ml śmietany 36%
Do smaku: cukier, sok z cytryny, Sól morska w młynku Prymat, pieprz ziołowy Prymat
Krok 2
Szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie połączonej z masłem.
Krok 3
Do szalotki i czosnku, dodać białe wino i dusić, aż połowa odparuje.
Krok 4
Dodać musztardę francuską Prymat i siekany szczaw Smak, wymieszać.
Krok 5
Dodać śmietanę i gotować do zgęstnienia sosu.
Krok 6
Doprawić do smaku.