Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_64003846_xs

Sos szczawiowy

Jaka potrawa zagwarantuje nam solidną dawkę właściwości odżywczych? Klub Szefów Kuchni poleca coś z dodatkiem szczawiu. Niekoniecznie musi być to jednak tradycyjna zupa szczawiowa. Szczaw doskonale nadaje się również jako baza do sosów serwowanych jako dodatek do ryb, białych mięs, a nawet makaronu.

 

 

Krok 1 – lista zakupów

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

2 pokrojone w kostkę szalotki

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1 lampka białego wytrawnego wina

1 łyżka Musztardy francuskiej Prymat

2 łyżki Szczawiu siekanego Smak

200 ml śmietany 36%

Do smaku: cukier, sok z cytryny, Sól morska w młynku Prymat, pieprz ziołowy Prymat

Krok 2

Szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie połączonej z masłem.

Krok 3

Do szalotki i czosnku, dodać białe wino i dusić, aż połowa odparuje.

Krok 4

Dodać musztardę francuską Prymat i siekany szczaw Smak, wymieszać.

Krok 5

Dodać śmietanę i gotować do zgęstnienia sosu.

Krok 6

Doprawić do smaku.

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz