Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_32621664_xs

Moskole

Moskole to potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej. To placki przygotowywane z ziemniaków, mąki, wody i soli. Moskole podawane są do dzisiaj w restauracjach jako danie regionalne, najczęściej w formie placków wypiekanych na patelni. Natomiast kiedyś pieczone były na rozgrzanych blachach, i ta metoda do dziś stosowana jest w wielu góralskich domach. Zobaczcie przepis Klubu Szefów Kuchni:

 

 

Krok 1 – lista zakupów

Ziemniaki - 1 kg
Mąka pszenna - 400 g

¾ szklanki maślanki
Masło - 100 g

Sól do smaku

Czosnek - 5 ząbków
Serek topiony z pieprzem - 100 g
Zielenina

 

Krok 2

Ziemniaki ugotować i zmielić. 

 

Krok 3

Ziemniaki wyrobić z mąką i maślanką, doprawić do smaku solą.

 

Krok 4

Z ciasta uformować placki wielkości dłoni i grubości ok. 1 cm.

 

Krok 5

Moskole usmażyć na suchej patelni.

 

Krok 6

Masło ugnieść z roztartym czosnkiem.

 

Krok 7

Gotowe placki posmarować masłem czosnkowym lub serkiem topionym, posypać świeżo siekaną zieleniną i podawać.  

 

Krok 8

Moskole można również podać z serkiem wiejskim i świeżymi warzywami.

Komentarze

  • 0
    1237669_585987284798398_1288740753_n
    Opublikowano

    paula191919

    Zjadłabym takie racuchy <3 chce mi ktoś je zrobić?

Dodaj komentarz