Aktualności Doradcy Smaku

prymat-15.05.2014148404

ABC Przypraw: Sos francuski do sałatek

 

Czy można połączyć wyrafinowany sos francuski z polską karkówką? Ależ tak!
Kuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie, kojarzy się z mistrzostwem smaku i aromatu. Wielbiciele kuchni francuskiej doceniają ją za dbałość o jakość i świeżość produktów oraz wspaniałe sosy.


To właśnie we Francji narodził się wspaniały sos vinaigrette, lekki i doskonały, dedykowany głównie sałacie. Sałata w sosie vinaigrette jest doskonała dla osób dbających o linię ze względu na małą zawartość kaloryczną. Ponadto zawiera żelazo, witaminę C i jod, przyspieszający przemianę materii.

Lekka przystawka na bazie sałaty doskonale zrównoważy np. danie z ziemniakami i karkówką.

 

 

A do sałaty - koniecznie sos, np. francuski. Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat doskonale komponuje się z lekkimi sałatkami na wiosnę i lato. Kompozycja oliwy z oliwek, octu winnego oraz musztardy z dodatkiem soli i pieprzu wydobywa oryginalny smak ze świeżych warzyw. Sałata polana sosem francuskim zachowuje kruchość i świeżość, a do tego wspaniale smakuje. To doskonała propozycja dla osób ceniących swój czas.

Do sosu francuskiego najlepiej pasują wszelkiego rodzaju sałaty: lodowa, głowiasta, pekińska, krucha, masłowa, dekoracyjna zielona i czerwona, czyli lollo rosso, lollo bianco, frisee, czyli karbowana, czy radicchio. Poszatkowane listki sałaty polewamy obficie sosem francuskim, który wcześniej połączyliśmy z wodą i oliwą lub jogurtem. Sałatka powinna zostać wymieszana z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Sałata z sosem będzie doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, czy sałatek ze świeżych warzyw. Świetnie będzie się komponować z białym i delikatnym mięsem; rybą i drobiem.

 

 

Komentarze

  • 0
    wilk-oczy-niebieskie
    Opublikowano

    Joasiek

    Uwielbiam takie sosy :)

Dodaj komentarz