Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy to doskonałe zestawienie przypraw z wyraźnym akcentem koperku i ziół. Sos idealnie odzwierciedla klasyczne walory rodzimych sałatek, wprawiając w zachwyt wszystkich miłośników świeżych warzyw. Liczba przepisów z zastosowaniem Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego jest bardzo długa, bo tylko nasza kulinarna wyobraźnia może być ograniczeniem.
Polecić możemy na przykład klasyczną sałatkę ze świeżych ogórków, pomidorów i rzodkiewek. Pokrojone składniki polewamy obficie sosem przygotowanym z dodatkiem oliwy i wody lub jogurtu naturalnego. Składniki powinny zostać wymieszana z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Na koniec możemy sałatkę posypać uprażonymi na patelni pestkami słonecznika. Taka sałatka może być spożywana jako samodzielne danie lub jako przystawka do ulubionego filetu z kurczaka lub ryby.
Jednak tradycyjny w smaku sos można zastosować do bardziej wyszukanych i nietypowych połączeń smakowych, na przykład mięsa z owocami. Taka sałatka to doskonały pomysł na szybki, kolorowy i pyszny lunch do pracy, jak i na piknik.
Sałatka z kurczakiem wędzonym, pomarańczami i gruszką
Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonego w plastry kurczaka wędzonego
1 opakowanie Salsa Mix 180 g
2 obrane, wyfiletowane pomarańcze bez białych błon
2 pokrojone w plastry gruszki z kompotu/ syropu
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
2 łyżki suszonej żurawiny
Sól morska w młynku, Pieprz czarny w młynku Prymat
1 opakowanie Sosu sałatkowego polskiego koperkowo-ziołowego Prymat
Sposób przygotowania:
Sos przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do lodówki. Mix sałat wykładamy na półmisek, następnie układamy pomarańcze, gruszki i kurczaka wędzonego. Sałatkę posypujemy żurawiną i pestkami słonecznika, doprawiamy do smaku i skrapiamy przygotowanym sosem.