Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezon: Cukinia na pierwszym planie

Sezon: Cukinia na pierwszym planie

Wraz z pełnią lata zaczyna się czas warzyw, owoców, grzybów… i to najlepszych, bo nie ze szklarni a z gruntu, polskiego słońca i letniego deszczu.

Stoiska warzywne uginają się pod ciężarem jędrnych ogórków, aromatycznych malin, złoto żółtych kurek, smacznych pomidorów. A wśród nich wybieramy dziś cukinię.

Każdy, kto próbował kiedyś ją uprawiać, wie, że rodzi wyjątkowo obficie. A te ilości potrafią budzić kulinarną konsternację, co z nią robić… Czasem też nie sięgamy po nią, bo brakuje pomysłu, jak zachwycić nią domowników. Nie dość, że to zielone warzywo, a jak widomo zielone czasem „gryzie w zęby” zarówno mężczyzn, jak i dzieciaki, to jeszcze wymagające obróbki cieplnej, czyli gotowania, smażenia czy też duszenia.

Cukinia jest warzywem, które może rozbudzić kulinarną wyobraźnię. Oczywiście klasyczne smażone kotleciki z cukinii panierowane w jajku i bułce mogą smakować wybornie i przywodzić na myśl smaki dzieciństwa. Jednak stanie nad patelnią z gorącym tłuszczem w upały może być chybionym pomysłem.

Cukinię można potraktować o wiele lepiej. Można ją ugotować i zmiksować na delikatną zupę krem, zapiec w piekarniku z nadzieniem w stylu greckim z fetą i oliwkami lub włoskim – jak bolognese.  Cukinia szybko dusi się i gotuje, co czyni z niej doskonały składnik leczo i gulaszów warzywnych, szczególnie na upalne dni…  W sezonie grillowym warto pamiętać o cukinii jako doskonałym warzywie do grillowania. Zarówno w szaszłykach czy też grillowana w plastrach to apetyczna przystawka.

 

Omlet z cukinią i serem

 

Sezon: Cukinia na pierwszym planie

 

Potrzebujesz na 4 porcje:

2łyżki oliwy z oliwek,

1 pokrojoną w paski czerwoną paprykę bez skóry,

1 pokrojoną w plasterki cukinię,

8 jajek (do przygotowania 2 omletów),

200 g sera brie,

½ łyżeczki mielonej Gałki muszkatołowej Prymat,

1 łyżeczkę Ziół prowansalskich Prymat,

do smaku: Sól czosnkową, Pieprz czarny mielony Prymat.

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, doprawić do smaku. Jajka ubić z solą i pieprzem. Warzywa zalać jajkami, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż potrawa się zetnie. W trakcie smażenia omlet można przewrócić na drugą stronę.

 

Pieczona cukinia z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami

 

Sezon: Cukinia na pierwszym planie

 

Składniki dla 4 osób:

2 cukinie

120 g pokruszonego sera feta

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki posiekanych pomidorów suszonych Smak

2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek Smak

Sól,

Oregano Prymat

Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cukinię przekroić wzdłuż, wydrążyć, oprószyć solą i po kilku minutach osuszyć papierowym ręcznikiem. Fetę połączyć z oliwą, suszonymi pomidorami i oliwkami, doprawić do smaku solą, oregano i przyprawą Tzaztyki. Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem i piec 20 minut w temperaturze 160°C. Podawać z salsą pomidorową lub sosem jogurtowym z rzodkiewką i świeżą miętą.

 

Wegetariańska potrawka z bakłażana i cukinii z pomidorami

 

Sezon: Cukinia na pierwszym planie

 

Składniki dla 4 osób:
1 łyżka Oregano Prymat
Do smaku: Sól ziołowa MŁYNEK, Chili pieprz cayenne, Papryka słodka Prymat, cukier

3 pokrojone w słupki  bakłażany

2 pokrojone w słupki cukinie
6 pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
4 duże posiekane ząbki czosnku

1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak

1 łyżka pokrojonych Oliwek zielonych Smak
1 szklanka oliwy z oliwek

½ szklanki tartego sera Bursztyn

Sposób przygotowania:

W dużym rondlu na oliwie usmażyć bakłażany, cukinię i czosnek. Do tak przygotowanych warzyw dodać pomidory, czarne i zielone oliwki. Całość dusić około 15 minut i doprawić do smaku. Podawać z włoską bagietką lub pieczywem ciabatta i tartym serem Bursztyn.

Agnieszka107 04.08.2014 19:46
W tym roku cukinii dużo :)
03.08.2014 12:03
Cukinia jest super:)Polecam placuszki z cukinii-trze się cukinię, posypuje odrobiną soli, odstawia na 10 min, aż puści sok, który potem się dokładnie odciska, po czym dodaje się jajko, cebulę(kostka), czosnek(ząbek), 2 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki mąki, oraz posiekane: garść koperku, ciut natki i lubczyku(niekoniecznie), sól i pieprz do smaku i smaży się jak placki ziemniaczane. Można podawać z sosem czosnkowym-pychotka:)
eeee 26.07.2014 20:56
cukinia w musztardzie mniammm
bietka 23.07.2014 11:53
bardzo lubię cukinię :)
norweska20 22.07.2014 23:42
ja również lubię cukinię: w zupie, zapiekankach, omletach, tarcie, smażona...... :)
Olga_SK 22.07.2014 12:01
W sezonie mogę jeść cukinię codziennie! Tyle pysznych dań można z niej wyczarować :)
Kulinarna Ja 22.07.2014 09:42
Uwielbiam cukinię! W tym roku na ogródku mam dwie odmiany, żółtą oraz zieloną. Będzie co robić z jej owocami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak