Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_64613277_s

Sezon ogórkowy

Sezon ogórkowy w pełni. Zwykle temu określeniu (a dokładniej - związkowi frazeologicznemu) przyporządkowuje się okres ciszy i spokoju, a nawet nudy związanej z czasem urlopów i wakacyjną przerwą we wszelkich, kulturalnych instytucjach. Jedyne miejsce, gdzie coś się dzieje, to grządki. A tam dojrzewają ogórki. Wówczas tym co może rozruszać atmosferę to różnej jakości sensacyjne doniesienia dziennikarskie, które zapełniają serwisy informacyjne czy szpalty gazet.

My jednak chcemy zająć się tym właściwym sezonem ogórkowym, a raczej sezonem na ogórki, bo w lipcowym kalendarzu zbiorów nie może zbraknąć tego warzywa. Ogórki gruntowe smakują zupełnie inaczej niż ogórki szklarniowe. Są jędrne, niemal słodkie w smaku, doskonale smakują solo… ewentualnie z odrobiną soli.

Ogórki to warzywo orzeźwiające i jędrne dzięki dużej zawartości wody. Szczególnie w czasie lipcowej kanikuły mogą być lekką, smaczną i ożywczą przekąską. Nadmiar ogórków w polskiej tradycji kulinarnej kisi się lub marynuje. Tak powstaje chluba naszej kuchni - ogórki kwaszone czy też kiszone oraz ogórki konserwowe, zwane też korniszonami. Równie smaczne są ogórki małosolne, które wymagają bardzo krótkiego kiszenia.

Ogórki pochodzą z Azji, w Polsce z powodzeniem może wyhodować je każdy ogrodnik. Istnieją aż 53 gatunki, jednak w Polsce znany głownie ogórka szklarniowego, wężowego no i najlepszego – gruntowego. Choć ogórki nie posiadają znaczących walorów odżywczych, to ich smak oraz mała liczba kalorii czynią z ogórków doskonałe warzywa na lato, kiedy szukamy orzeźwiających smaków i lekkich kalorycznie produktów. Ogórki mają też odczyn zasadowych, dzięki czemu skutecznie odkwaszają organizm (odczyn kwaśny mają nabiał i mięso).

W kuchni polskiej zwykle jadamy ogórki jako dodatek do kanapek czy też pod postacią mizerii do klasycznego obiadu ze schabowym i ziemniakami. Kuchnie innych narodów, jak na przykład grecka i turecka dały nam tzatziki, które uświetniają spotkania przy grillu, a kuchnia indyjska – aromatyczny chłodnik. Swoje dobre kulinarnie miejsce ogórki znajdują we wszelkiego rodzaju sałatkach czy hamburgerach. Ich orzeźwiający smak świetnie komponuje się ze świeżym aromatem mięty. Oczywiście sól i pieprz czarny mielony dodadzą zawsze smaku świeżym ogórkom.

 

Chłodnik z ogórka z miętą 

 

 

Składniki:

200 g świeżego ogórka

250 ml jogurtu naturalnego

250 ml kefiru

10 listków mięty

Sok z 1 limonki

Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ogórka obrać, przekroić na pól, wydrążyć pestki i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie zmiksować ogórka z jogurtem, kefirem oraz sokiem z limonki, doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Schłodzoną zupę podawać z listkiem świeżej mięty.

 

Domowy burger witaminowy

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 bułki razowe lub wieloziarniste

400 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej głowa od polędwicy lub ligawa)

50 g pokrojonego w drobną kostkę masła

1 opakowanie rukoli

1 pęczek rzodkiewek

1 pęczek cebulki dymki

1 długi ogórek

1 opakowanie dowolnych kiełków np. słonecznika

150 g serka kremowego np. Turek

1 żółtko

Przyprawa do mięsa mielonego PRYMAT

Sól ziołowa, Pieprz ziołowy PRYMAT

Musztarda delikatesowa PRYMAT

 

Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy żółtko, sól i pieprz do smaku oraz masło. Wyrabiamy i formujemy 4 płaskie kotlety.

Wieloziarniste bułeczki przekrajamy na pół. Połówki bułek i kotlety układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po ok. 5 minutach, gdy bułki będą chrupkie, wyjmujemy je z pieca. Mięso pozostawiamy na kolejne 10 minut.

Przygotowujemy warzywa – myjemy sałatę, rzodkiewkę, ogórka i dymkę. Rzodkiewki i ogórka kroimy w plasterki, cebulkę z dymki w półkrążki, a szczypiorek drobno siekamy. Ciepłe bułeczki smarujemy kremowym serkiem, na spodzie każdej układamy kolejno rukolę, cebulę, ogórka i rzodkiewki. Na wierzch układamy upieczone mięso, smarujemy musztardą, a następnie obficie posypujemy szczypiorem i ulubionymi kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułeczki i podajemy.

 

Zielona sałatka

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

100 g zielonych szparagów

100 g zielonego groszku

100 g groszku cukrowego, bez włókien

100 g ugotowanego, obranego bobu 

100 g rukoli

100 g rukwi wodnej

50 g młodych liści szpinaku

50 g młodych liści szczawiu

1 pokrojony w plastry świeży ogórek

 

Sos:

6 łyżek oleju lnianego

Sok z ½ cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

2 posiekane w kostkę szalotki

Sól, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki

2. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i szczypty cukru. Do wrzątku wrzucić przycięte szparagi, zielony groszek i groszek cukrowy.  Całość gotować przez około 3 minuty, a następnie  odcedzić i włożyć na chwilę do zimnej wody z lodem w celu ich zahartowania.

3. Olej lniany wymieszać z sokiem z cytryny, polską musztardą, miodem i szalotką, doprawić do smaku. 

4. Ugotowane warzywa, oczyszczone sałaty i ogórka przełożyć do miski, delikatnie wymieszać i skropić przygotowanym sosem.

 

 

Sałatka z ogórków – Tzatziki

 

 

Składniki (2-3 porcje):

2 obrane świeże ogórki (35 dag)

½ łyżeczki soku z cytryny

1 ząbek czosnku obrany i pokrojony w paseczki

1 łyżeczka Koperku Prymat

1 szklanka jogurtu lub śmietany, ½ łyżki oliwy

½ łyżeczki posiekanej mięty, ½ łyżeczki soli, Przyprawa do sałatek Prymat lub Tzatziki – pikantny sos czosnkowy

 

Sposób przygotowania:

Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, pokroić w cienkie plasterki, posolić i włożyć do miski. Czosnek włożyć do soku z cytryny i odstawić na 10 minut. Jogurt wlać do miseczki, dodać koperek, wlać przecedzony sok, zamieszać i polać ogórki, skropić oliwą i posypać miętą. Na koniec doprawić przyprawą do sałatek lub przyprawą do tzaztików. Schłodzoną sałatkę podawać do zimnych mięs, na przykład z grilla.

 

Komentarze

  • 0
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    Ogórek uwielbiam

Dodaj komentarz