Aktualności Doradcy Smaku

23.05.2014147880

ABC Przypraw: G jak grecki... sos sałatkowy

Zdaniem smakoszy kuchnia grecka zalicza się do najlepszych kuchni świata. Pod upalnym niebem Grecji dojrzewają najlepsze warzywa i zioła. Jest równie smaczna, jak prosta i zdrowa. Charakteryzuje się przede wszystkim dużą ilością czosnku, oliwy z oliwek, warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół. Tradycyjne danie kuchni greckiej, przez mieszkańców Hellady zwane „horiatiki", czyli sałatka grecka jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sałatek.

Liczba przepisów na sałatkę grecką jest długa. Znawcy uznają, że musi tam być pomidor, ogórek, czerwona papryka, czarne oliwki, cebula i ser typu feta oraz oregano. Amatorzy i artyści dodają jeszcze sałaty, najchętniej lodową lub pekińską, zieloną paprykę i pieczarki. Warzywną kompozycję wieńczy Sos sałatkowy grecki Prymat z dodatkiem oliwy i wody lub jogurtu. Składniki powinny zostać wymieszana z sosem ok. 10 minut przed podaniem. Sałatka grecka jest doskonałą przystawką do dań grillowych. Z powodzeniem może też funkcjonować jako samodzielne danie. Wystarczy zaserwować do niej świeże białe pieczywo i lekka kolacja gotowa.

Sos sałatkowy grecki to idealny dodatek do prawdziwej sałatki greckiej o delikatnym ziołowo-czosnkowym smaku. Dzięki niemu warzywa zachowują świeżość, a całość nabiera charakterystycznego smaku rodem z Grecji. Sos sałatkowy Prymat z pewnością zachwyci wszystkich miłośników śródziemnomorskich, lekkich dań.

Ciekawostka: w sosie greckim na bazie oliwy można zamarynować ser feta.

 

Horiatiki - sałatka grecka

 

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie sera feta

1 sałata lodowa

1 średniej wielkości ogórek

1 czerwona cebula

3 pomidory

2 żółte papryki

2 czerwone papryki

1 słoiczek Oliwek czarnych Smak

oliwa z oliwek

Sól, Pieprz czarny grubo mielony, Oregano Prymat

 

Sos:

1 opakowanie Sosu greckiego Prymat

4 łyżki wody

4 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania

Sos: składniki sosu wymieszać i odstawić.

 

Sałatka: sałatę lodową porwać na małe kawałki, przełożyć do dużej miski. Z papryki wykroić gniazda i pokroić w kostkę. Ogórka obrać, usunąć pestki i pokroić w półplasterki. Pomidora obrać ze skóry, wyciąć gniazda, pokroić w kostkę lub półksiężyce. Ser feta pokroić w kostkę, a następnie zamarynować w oregano z dodatkiem oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w plastry. Oliwki pokroić w plastry. Sałatę i warzywa wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem vinaigrette. Ułożyć na talerzach, udekorować i podawać.

 

Sałatka Royal z tuńczykiem i kaparami

 

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie (160 g) Sałaty Eisberg Royal z pestkami dyni

1 pokrojona w piórka czerwona cebula

1 puszka tuńczyka w oleju

1 łyżka Kaparów Smak

8 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych

 

Sos:

1 opakowanie Sosu greckiego Prymat

4 łyżki wody

4 łyżki oliwy z oliwek

 

8 ugotowanych na twardo, obranych  jajek przepiórczych

1 pęczek szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki

 

2. Składniki sosu wymieszać i odstawić.

 

3. Mix sałat wymieszać z sosem, pomidorkami, kaparami, tuńczykiem i cebulą.

 

4. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół jajka przepiórcze i posypać siekanym szczypiorkiem.

 

5. Podawać.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ale tutaj są pyszności, bardzo lubię ten sos grecki sałatkowy :)

Dodaj komentarz