Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_54863755_xs

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Grycoki w sosie maślanym

Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju dania mączne i nie stronicie od kaszy na pewno przypadną Wam do gustu grycoki. To regionalne, świętokrzyskie pierożki przygotowywane z kaszą gryczaną. Pyszne, spróbujcie!   

 

 

 

Krok 1 – lista zakupów

Ciasto:

Mąka - 0,5 kg

Mleko 3,2 % - 300 ml

 

Farsz:

Borowiki suszone – 50 g

Cebula - 150 g

Kasza – 200 g

Sól, pieprz do smaku

Natka pietruszki

Masło klarowane

 

Sos:

Masło polskie – 100 g

Zielenina

 

Krok 2

Namoczone grzyby gotujemy w wodzie przez ok. 15 minut. Wody nie wylewamy.

 

Krok 3

Odgotowane grzyby smażymy na klarowanym maśle z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli, studzimy.

 

Krok 4

Po przestudzeniu podsmażone grzyby z cebulą mielimy maszynką lub blenderem.

 

Krok 5

W wodzie, w której wcześniej gotowały się grzyby, gotujemy kaszę z dodatkiem soli.

 

Krok 6

Po ugotowaniu kaszę mieszamy z farszem grzybowym i doprawiamy do smaku.

 

Krok 7 – przygotowanie ciasta

Z mąki i ciepłego mleka wyrabiamy elastyczne ciasto, wałkujemy i szklanką wycinamy koła.

 

Krok 8

Na połowie krążków ciasta układamy farsz, a następnie zakrywamy każdy z nich drugim kołem i zlepiamy brzegi, tworząc okrągłe pierożki.

 

Krok 9

Grycoki gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut.

 

Krok 10 - sos

Masło podgrzewamy w rondlu, aż nabierze orzechowego aromatu. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę.

 

Krok 11

Grycoki podajemy z sosem maślanym i posypujemy posiekaną natką pietruszki lub opcjonalnie ze zrumienioną bułką tartą.

 

Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Rozumiem, że skoro grycoki, to kasza ma być gryczana?
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anno169Hosz, przepis należy wykonać oczywiście z użyciem kaszy gryczanej.

Dodaj komentarz