Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_51117820_xs

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Orzeźwiające koktajle owocowe cz. 3

Sklepowe półki wręcz uginają się pod ciężarem sezonowych owoców. Warto z tego korzystać i przygotowywać przysmaki z ich udziałem w różnych postaciach. Jako przekąskę między posiłkami lub w zastępstwo deseru świetnie sprawdzi się koktajl owocowy. 

 

 

Pomysł 1 – Koktajl ananasowo-imbirowy Marcina Budynka

400 ml mleka 3,2% zmiksować z 300 g obranego, pokrojonego ananasa. Dodać świeżo tarty korzeń imbiru <ilość według własnych upodobań>.

 

Pomysł 2 – koktajl mleczno-brzoskwiniowy z miodem i cynamonem Roberta Sowy

W blenderze zmiksować następujące składniki: 150 ml mleka, 50 ml jogurtu naturalnego, 2 obrane i pokrojone brzoskwinie i 5 ml miodu. Koktajl przelać do szklanek, udekorować cząstkami brzoskwini i posypać Cynamonem mielonym Prymat.

 

Pomysł 3 – Koktajl czekoladowo-bananowy z truskawkami Roberta Sowy

W blenderze zmiksować: 100 ml płynnej schłodzonej czekolady, 100 ml jogurtu naturalnego i 1 pokrojonego banana. Osobno zmiksować 40 g truskawek.

Zmiksowane truskawki wlać na dno szkła, a następnie wlać koktajl czekoladowo-bananowy. Udekorować plastrem banana i truskawkami.

 

Pomysł 4 – Koktajl bananowy z orzechami Marcina Budynka

400 ml mleka 3,2% zmiksować w blenderze z 1 obranym, pokrojonym bananem, dodać 10 g orzechów włoskich i zmiksować.

 

Pomysł 5 – Koktajl mleczno-waniliowy z owocami leśnymi

W blenderze zmiksować: 100 ml mleka 3,2%, 100 g malin, 100 g jeżyn i 100 ml lodów waniliowych. Koktajl przelać do wysokich szklanek, udekorować plastrem karamboli i podawać.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz