Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_55196625_xs

Artykuł na zdrowie: Kasza dobra na wszystko

Mimo, że nadal często kojarzy nam się z czasami PRL-u oraz barami mlecznymi i na jakiś czas straciła popularność na rzecz ziemniaków i makaronów, wraca na nasze stoły w wielkim stylu - jako źródło zdrowia i wielu składników odżywczych. Kasza – jest jednym z najbardziej wartościowych spośród produktów zbożowych.

 

Kasze są to nasiona zbóż pozbawione łuski lub lekko rozdrobnione. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych najbardziej wartościowe są kasze gruboziarniste. Na rynku znajdziemy również kasze średnio- lub drobnoziarniste, czyli bardziej oczyszczone z łuski nasiennej i bardziej rozdrobnione. W zależności od rodzaju zboża z jakiego jest pozyskana oraz sposobu obróbki surowca kasze dzielimy na gryczane, jęczmienne, owsiane, pszenne, z prosa i kukurydziane.

 

Kasze zdecydowanie przeważają nad innymi produktami zbożowymi jak pieczywo czy makarony. Są też lepszym źródłem energii niż ziemniaki, tak często występujące na polskich stołach. Kasze są m.in. źródłem błonnika, magnezu, potasu, fosforu, żelaza i cynku, a także folianów i witamin z grupy B oraz witaminy E.- mówi Joanna Sobczak, dietetyk Naturhouse.

 

Kasze stanowią przede wszystkim cenne źródło energii w postaci węglowodanów złożonych (100g kaszy to ok. 340 kcal). Są zdecydowanie lepszą alternatywą niż ziemniaki czy makarony ponieważ węglowodany zawarte w kaszach uwalniane są stopniowo, zapobiega to gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi, a my czujemy się dłużej nasyceni. Ponadto kasza gryczana, jaglana, kukurydziana i z prosa nie zawierają glutenu, kasze te będą zatem doskonałym dodatkiem do dań głównych oraz źródłem energii w diecie u osób chorych na celiakię lub nietolerancją glutenu. – zauważa dietetyk.

 

Warto pamiętać, że kasze zawierają także pewną ilość białka. Jest to ważne zwłaszcza dla osób rezygnujących z jedzenia mięsa i innych produktów zwierzęcych, które zwykle stanowią podstawowe źródło tego składnika w diecie. Jeśli więc wybieramy jedynie produkty pochodzenia roślinnego, kasze pojawiąjące się w towarzystwie roślin strączkowych, obok źródła energii będą uzupełniały naszą dietę w składnik budulcowy, jakim jest białko - stwierdza Joanna Sobczak.

 

Najbardziej popularna i zarazem najbardziej wartościowa pod kątem odżywczym jest kasza gryczana, powstająca z ziaren gryki. Zawiera najwięcej błonnika, który warunkuje prawidłową pracę przewodu pokarmowego, dba o właściwą perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Ponadto odpowiednia ilość błonnika w diecie pomaga w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi utrudniając jego wchłanianie z pożywienia. Ten rodzaj kaszy jest więc szczególnie polecany osobom z chorobami serca oraz nieprawidłowymi parametrami lipidowymi. Ponadto kasza gryczana jest najlepszym źródłem magnezu,  który z kolei warunkuje prawidłową pracę mięśni oraz układu nerwowego, ma także wpływ na gospodarkę wodną naszego organizmu. Niedobór tego pierwiastka może powodować m.in zaburzenia rytmu serca, nadciśnienie czy wzrost poziomu cholesterolu we krwi.

 

Coraz większą popularnością cieszy się kasza jaglana – z prosa. Podobnie jak w kaszy gryczanej, znajdziemy w niej sporą ilość błonnika oraz składników mineralnych. Jednym z bardzo ważnych pierwiastków, którego źródło stanowi kasza jaglana jest potas. Potas wraz z sodem i chlorem odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną oraz równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jak wiemy większość produktów w naszej diecie ma działania kwasotwórcze (mięso, ryby, jaja, większość produktów zbożowych), kasza jaglana, a także w nieco mniejszym stopniu kasza gryczana wykazują działanie alkalizujące to znaczy przyczyniają się do odkwaszania organizmu. Jeśli więc czujemy się zmęczeni i osłabieni, a zależy nam na dobrej kondycji i samopoczuciu, kasza jaglana powinna pojawiać się w naszym menu częściej. W stosunku do innych kasz ta jaglana zawiera najwięcej witaminy B1, która odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy z grupy B wraz z cynkiem i selenem odpowiadają za dobrą kondycję włosów skóry i paznokci.

 

Kasza jęczmienna jest najczęściej wybieraną kaszą w Polsce. Możemy znaleźć kilka jej rodzajów w zależności od stopnia rozdrobnienia: perłową, łamaną oraz pęczak. Najwięcej wartości odżywczych znajdziemy w pęczaku, ponieważ jest najmniej oczyszczony; kasza perłowa z kolei będzie doskonałym składnikiem w diecie lekkostrawnej. Ponieważ kasza jęczmienna zawiera mniejszą ilość błonnika niż wspomniana już kasza gryczana i jaglana, wskazana będzie szczególnie w diecie osób z wrażliwym układem pokarmowym, a także u dzieci i osób starszych. Ponadto warto wiedzieć, że kasza jęczmienna zawiera większą ilość witaminy K oraz wapnia w stosunku do innych kasz. Znajdziemy w niej także sterole roślinne, które pomagają w obniżaniu cholesterolu.

 

Ostatnio coraz więcej mówi się też o kaszy z komosy ryżowej czyli quinoa. To co wyróżnia quinoa spośród innych kasz to obecność pełnowartościowego białka. W przeciwieństwie do komosy ryżowej większość produktów roślinnych uboga jest w aminokwasy takie jak lizyna oraz izoleucyna. Są to aminokwasy występujące głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Komosa może być zatem dobrym źródłem tych składników w diecie wegetarian. Poza tym znajdziemy w niej większą niż w innych zbożach ilość błonnika, a także witaminę E, witamin z grupy B, składniki mineralne oraz kwasy nienasycone omega-3. Jest produktem bezglutenowym, a także charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, wskazana będzie zatem osobom z podwyższonym poziomem glukozy we krwi i cukrzycą.

 

Miejmy nadzieje, że moda na kaszę szybko nie minie, a my na nowo przyzwyczaimy się do jej obecności na naszych talerzach, czerpiąc z niej wszystko co najlepsze czyli energię i bogactwo składników odżywczych.

 

 

Artykuł pochodzi z Centrum Dietetycznego Naturhouse

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo lubię kaszę, a najbardziej gryczaną :)
  • 0
    1a
    Opublikowano

    JulkaTomeczek

    Ja lubię kaszę jęczmienną i jalaną

Dodaj komentarz