Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_61519575_xs

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Orzeźwiające koktajle warzywne cz.II

Jeżeli w waszej diecie brakuje odpowiedniej ilości warzyw warto pić koktajle warzywne. Z powodzeniem zastąpią np. drugie śniadanie, ugaszą pragnienie i dostarczą organizmowi wiele energii. Szczególnie wiosną i latem, gdy mamy dostęp do świeżych składników warto przygotowywać własne koktajle. Zobaczcie przepisy:

 

 

Koktajl z buraków z selerem naciowym oraz świeżym sokiem z pomarańczy i cytryny

Składniki na 1 litr: 500 ml świeżego soku z buraka (z sokowirówki), 300 ml świeżego soku z selera naciowego (z sokowirówki), 150 ml świeżego soku z pomarańczy, 50 ml soku z cytryny

Wszystkie składniki koktajlu mieszamy przed podaniem. Podajemy schłodzony.

 

Koktajl ostry pomidor

Składniki: 200 ml soku pomidorowego, 1 łyżeczka Tabasco, 1 łodyga selera naciowego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

Dekoracja: łodyga selera naciowego z listkami. 

Wszystkie składniki zmiksować z wyciśniętym czosnkiem, przelać do szkła i udekorować łodygą selera naciowego.

 

Koktajl mleczna marchewka

Składniki: 200 g marchewki, 2 łyżki świeżych liści mięty, 1 łyżka miodu, 200 ml mleka

Dekoracja: plaster marchewki, liście mięty. 

Marchewkę zmiksować w blenderze z miodem i mlekiem, następnie dodać miętę i przelać koktajl do szkła. Udekorować plastrem marchewki i listkami mięty.

 

Koktajl szpinakowo-jabłkowy z koprem włoskim

Składniki: 200 g szpinaku, 200 g kopru włoskiego,1 jabłko, 20 ml soku z cytryny.

Dekoracja: cząstka jabłka. 

Wycisnąć sok ze szpinaku, kopru włoskiego i jabłka, dodać sok z cytryny. Przelać do szkła i udekorować cząstką jabłka.

 

Koktajl słodki buraczek

Składniki: 150 ml soku z buraków, 50 ml soku ananasowego, 20 ml miodu, listki natki pietruszki

Dekoracja: cząstka plastra ananasa. Szkło: pucharek do lodów.

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przelać do szkła i udekorować plastrem ananasa.

Komentarze

Dodaj komentarz