Aktualności Doradcy Smaku

istock_000023247585xxxlarge

Napoje - jak i kiedy podawać?

 

 

Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej to znakomita okazja do wspólnego świętowania, a co za tym idzie wznoszenia toastów. Jeśli zapraszamy znajomych na wieczorne spotkanie warto zapoznać się z kolejnością serwowania napojów, aby stopniowo zaostrzać naszym gościom smak przygotowanych dań.

 

Aperitif

Jako aperitif mogą służyć takie alkohole jak sherry, porto, campari, vermouth, whiskey. Jako aperitifu nie podaje się raczej wódki, chociaż ostatnio zaczęto odchodzić od tej reguły. Funkcję aperitifu może również pełnić bezalkoholowy napój, np. sok grejpfrutowy.
Do aperitifu dobrze jest podać małą „przegryzkę” – np. słone orzeszki, paluszki lub krakersy. Następnie gości zapraszamy do stołu.

Cocktail

Podawany jest przed jedzeniem (zamiennie z aperitifem). Polega na wymieszaniu alkoholu z sokiem, wodą i innymi składnikami, np. campari z sokiem pomarańczowym, gin z tonikiem. Można też podać mieszanki soków bez alkoholu.

 

Koniak i likiery - podawane są po posiłku, do kawy.

 

Wina

Picie i właściwe serwowanie wina to cala filozofia. Poniżej podajemy jednak kilka podstawowych porad, które pozwolą na uniknięcie błędów.

 


Wino dobierane jest do posiłku. Żelazna zasada mówi, że wino białe serwowane jest przed winem czerwonym a słodkie po wytrawnym, lekkie przed ciężkim, słabe przed mocnym. Najpierw podaje się wina stołowe a potem szlachetne, stare roczniki.
Do przystawek pasuje zarówno wino czerwone, jak i białe – wytrawne.

Do ryb i drobiu (białego mięsa) podajemy wino białe, wytrawne lub półwytrawne, schłodzone do temperatury 10-14 stopni Celsjusza. Wytrawne białe wino pasuje również do raków, kawioru, sardynek, jaj, cielęciny i serów.

Do mięs czerwonych (wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, baraniny) nalewamy wytrawne czerwone wino o pokojowej temperaturze. Wina słodkie i półsłodkie (różowe, białe, czerwone) podawane są do deserów, są to tak zwane wina deserowe. Uniwersalne są wina różowe (rosé), które możemy podawać do każdej z powyższych potraw.

 

Szampan

Szampana możemy podawać w każdej sytuacji, zawsze zmrożonego, z lodu.
Wino nalewamy najpierw do kieliszka pana domu a następnie do kieliszków gości, zaczynając od najważniejszego gościa. Winem i szampanem wznosi się toasty (nieeleganckie jest wznoszenie toastów wódką).

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz