Aktualności Doradcy Smaku

staropolski_chlodnik_z_kalarepka

Sezon na Chłodniki!

Po upalnych dniach maja powraca do nas upalne lato również w czerwcu. W wysokiej temperaturze nie mamy ochoty jeść nic gorącego, a przecież nie samym powietrzem człowiek żyje. Jak więc połączyć ciągłe pragnienie z uczuciem gorąca i głodem? Idealnie sprawdzą się chłodniki!

Można je przygotować na różne sposoby – idealnie smakować będą zarówno te gęste warzywne, jak i lekkie owocowe. Orzeźwią, uzupełnią płyny, a także dostarczą niezbędne wartości odżywcze. Ich zaletą jest fakt, że przygotowanie takiej potrawy nie zajmuje dużo czasu. Przed podaniem warto je schłodzić kilka godzin w lodówce.

Czy jest jakiś chłodnik, który cieszy się wyjątkową popularnością? W Polsce to z pewnością chłodnik z botwinki ze względu na dostępność składników. Coraz popularniejsze staje się również hiszpańskie gazpacho, którego historia sięga panowania Arabów na półwyspie Iberysjkim. Maurowie spożywali go w wersji białej, bez pomidorów – jako zupę z czerstwego chleba, czosnku, oliwy, octu i wody. Ale to pomidorowe gaz pacho z Andaluzji podbiło światowe podniebienia. W Hiszpanii pojawiło się po spopularyzowaniu w kuchni pomidora i papryki – dziś możemy nadawać gaz pacho różne kolory poprzez wykorzystanie żółtych lub zielonych pomidorów czy papryk.

 

My proponujemy chłodnik gazpacho we wzbogaconej wersji: 

GAZPACHO, czyli HISZPAŃSKI CHŁODNIK Z POMIDORÓW

 

1

  

Składniki:

1 kg pomidorów

1 mała cebula

1 mała zielona papryka

1 ogórek

2 ząbki czosnku

Kilka łyżeczek octu winnego

½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin

Spora szczypta kuminu

50 g ugotowanej ośmiornicy

Kilka listków świeżej bazylii

Kilka czarnych oliwek do dekoracji

Sól, pieprz biały mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i zmiksować w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kumin. Pod koniec miksowania, nie wyłączając Bendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii. Po zmiksowaniu chłodnik przecedzić przez sito. W bulionówkach ułożyć plastry ugotowanej ośmiornicy i pokrojone oliwki. Całość zalać gaz pacho i udekorować.

 

CHŁODNIK Z BOTWINKI  Z PIECZONĄ CIELĘCINĄ I JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

 

1

 

Składniki :

1 pęczek botwinki

100 ml śmietany kremówki

250 ml  jogurtu naturalnego

250 ml kefiru

1 łyżka octu winnego

6 rzodkiewek

2 świeże ogórki

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

2 ząbki czosnku

100 g  cielęciny upieczonej w przyprawie do pieczenia mięs

4 ugotowane jajka przepiórcze

Sól, pieprz czarny mielony, przyprawa uniwersalna (np. Kucharek)

 

Sposób przygotowania:

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

Dodatkowo w osobnych miseczkach należy podawać drobno pokrojone warzywa (pomidory, cebulę, paprykę, ogórka) tak, aby każdy mógł dobrać wybrać jarzyny wedle własnych upodobań.     

 

STAROPOLSKI CHŁODNIK Z KALAREPKĄ

 

1

 

Składniki dla 4 osób:

1 pęczek młodych buraczków z botwinką

1 ½ szklanki odtłuszczonego rosołu z cielęciny

2 szklanki zakwasu z buraków

1 drobno posiekana czerwona cebula

1 szklanka roztrzepanego zsiadłego mleka

¾ szklanki wywaru z raków

¾ szklanki śmietany 36%

1 świeży ogórek

1 ogórek małosolny

1 jabłko winne

Kilka rzodkiewek

Szczypiorek

Koperek

Natka pietruszki

Świeża mięta

¾ szklanki ugotowanych i pokrojonych w kostkę szyjek rakowych

¾ szklanki pokrojonej w kostkę gotowanej cielęciny

Sok z ½ cytryny

Sól

4 kalarepki

8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych

 

Sposób przygotowania: 

Buraczki umyć, oskrobać, posiekać w drobną kosteczkę i ugotować na małym ogniu w rosole połączonym z 1 szklanką kwasu z buraków z dodatkiem cebuli przez 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekane, umyte liście botwinki. Następnie wywar wystudzić do temperatury 10°C, dolać jeszcze po szklance kwasu z buraków i roztrzepanego zsiadłego mleka oraz wywar z raków i śmietanę, starannie rozprowadzić. Ogórki i jabłko obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki pokroić w krążki, zioła bardzo drobno posiekać i wszystko dodać do chłodnika. Następnie dorzucić szyjki rakowe i cielęcinę, całość doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, ewentualnie również odrobiną cukru, wymieszać.

Chłodnik odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Kalarepki dokładnie umyć, przyciąć  pędy na wysokości ok. 5 cm, ściąć górę warzywa, a środek wydrążyć. Chłodnik wyporcjować do wydrążonych kalarepek, do każdej porcji dodać 2 przekrojone na pół jajka przepiórcze.  

Przygotowanie zakwasu z buraków:

500 g umytych, obranych i opłukanych buraków pokroić w plastry grubości ok. ½ cm, umieścić w wyparzonym słoju lub kamiennym garnku, przekładając 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Całość zalać ok. 4 szklankami ciepłej, przegotowanej wody źródlanej z łyżeczką miodu i dodać ½ kromki razowego chleba (woda powinna ledwie zakrywać buraki). Słoik przykryć pojedynczą warstwą gazy i pozostawić w temperaturze ok. 20°C. Po 2 dniach wyciągnąć chleb, resztę pozostawić jeszcze na 2-3 dni.

 

CHŁODNIK Z MELONA GALLO Z MARYNOWANYM IMBIREM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

 

1

 


Składniki dla 4 osób: 
Miąższ z 2 melonów gallo 
Sok z cytryny do smaku 
4 plasterki marynowanego imbiru 
8 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek 
Sól, pieprz biały mielony Prymat do smaku 
4 plastry szynki parmeńskiej 
8 wydrążonych kulek z melona miodowego



Sposób przygotowania: 
Melona gallo zmiksować z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu, a następnie schłodzić w lodówce. W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek. 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszne chłodniki, ja najbardziej lubię owocowe :)

Dodaj komentarz