Aktualności Doradcy Smaku

filet-mignon-ze-szparagami-i-sosem-holenderskim

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Sos holenderski

 

 

Sos holenderski słynie ze swojej wykwintności. Bez niego nie mogą obejść się ryby, szparagi, dania mięsne z rusztu czy jajka po benedyktyńsku. Wprawdzie przepisów na sos holenderski jest tyle ile pomysłów kucharzy, ale jedno jest pewne - białe wino to klucz do sukcesu. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

 

Krok 1 – lista zakupów

4 żółtka

½ łyżeczki sosu tabasco

Sok z ½ cytryny

60 ml podgrzanego białego wina

100 ml ciepłego, klarowanego masła

Sól do smaku

 

Krok 2

Masło rozpuścić w garnuszku.

 

Krok 3 - ubijanie

Trzepaczką rózgową ubić żółtka z sokiem z cytryny i odrobiną białego wina.

 

Krok 4

Powoli dodawać ciepłe masło, ciągle mieszając. Sos powinien zacząć gęstnieć jak majonez.  

 

Krok 5 - doprawianie

Doprawić do smaku solą i białym pieprzem oraz ewentualnie ziołami wedle uznania. 

 

Krok 6 – do czego podawać

Sos holenderski to bardzo wykwintny sos, który znakomicie pasuje do ryb, steków, zapiekanych warzyw (szczególnie szparagów) i słynnych jajek po benedyktyńsku (jajko w koszulce zapieczone z szynką na grzance).

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz