Aktualności Doradcy Smaku

chlodnik-z-truskawek-i-wanili_sorbet-cytrynowy-z-mieta

ABC Przypraw: Przyprawiamy truskawki

Smak słodko-kwaśnych truskawek najchętniej „doprawiamy” cukrem. Jednak warto spróbować bardziej wyrafinowanych połączeń smakowych. Truskawki z dodatkiem wytrawnych przypraw nabiorą nowego, wyrazistego smaku.

Truskawki nawet przyrządzane na słodko można przyprawić na pikantnie. Chłodnik z truskawek z dodatkiem chili doda charakteru. Truskawki na ciepło z wyraźnie żywicznym i niezwykle aromatycznym rozmarynem zyskają oryginalną nutę smakową. A pieprz czarny grubo mielony ożywi smak słodkich owoców zaserwowanych w nietypowej kombinacji – z delikatną solą.

Jakie przyprawy powinny się jeszcze pojawić w zestawieniu z truskawkami?

Poniżej przepisy gdzie truskawki doprawione zupełnie nowym zestawieniem - rozmarynem i pieprzem czarnym mielonym!

 

TRUSKAWKI SMAŻONE Z POMARAŃCZAMI I ROZMARYNEM

 

 

Składniki dla 10 osób:

500 g świeżych truskawek

300 g cukru

2 pomarańcze

Sok z 2 pomarańczy

3 gałązki rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Pomarańcze umyć, obrać i wyfiletować, rozmaryn drobno pokroić. Cukier skarmelizować delikatnie na patelni, aby uzyskał jasnobrązowy kolor. Dodać odszypułkowane, umyte i osuszone truskawki, sok z pomarańczy, rozmaryn i filetowane pomarańcze. Całość smażyć przez chwilę, a następnie przełożyć do naczyń.

Tak przygotowany deser można podawać z lodami waniliowymi.

 

FILET Z SOLI PODANY Z AROMATYCZNYMI TRUSKAWKAMI I CZARNYM PIEPRZEM

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 x 180 g fileta z soli

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru

1 łyżeczka świeżej mięty

1 łyżka soku z cytryny

½ łyżeczki sambal oelek

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

 

400 g truskawek

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

50 ml wódki żołądkowej gorzkiej

2 łyżki miodu

1 łyżeczka czarnego pieprzu Prymat

Sól do smaku

100 g ulubionych kiełków

1 cytryna

Kilka posiekanych listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone filety z soli zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin. Truskawki podsmażyć na oliwie z oliwek i maśle, dodać miód, wódkę żołądkową gorzką i czarny pieprz, smażyć przez 5 minut. Pod koniec dodać posiekaną miętę. Solę piec przez około 15 minut w temperaturze 200ºC.

Aromatyczne truskawki ułożyć na talerzach, następnie dodać rybę, udekorować świeżymi kiełkami oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.

 

CHŁODNIK Z TRUSKAWEK I WANILII Z SORBETEM CYTRYNOWYM I ŚWIEŻĄ MIĘTA

 


Składniki:
500 g truskawek
300 ml jogurtu naturalnego
100 ml czerwonego wina
1 laska wanilii
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 gałązka świeżej mięty
4 łyżki sorbetu cytrynowego
Szczyta chili pieprz cayenne Prymat do smaku


Sposób przygotowania:

Truskawki umyć i obrać z szypułek. Do garnka wlać wino, dodać cukier, miód oraz  przekrojoną na pół wanilię i gotować na małym ogniu przez około 10-15minut. Po tym czasie dodać truskawki, gotować kolejne 10 minut, a następnie ostudzić, wyjąć wanilię, dolać jogurt i całość zmiksować. Gotowy chłodnik doprawić do smaku i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu podawać z cząstkami truskawek, sorbetem cytrynowym i świeżą miętą.

Komentarze

  • 0
    nowe-logo
    Opublikowano

    Noruas

    chłodnik prezentuje się rewelacyjnie!
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszne potrawy zjadłabym ten filet z soli :)
  • 0
    wilk-oczy-niebieskie
    Opublikowano

    Joasiek

    Powiem szczerze, że nie pomyślałam nawet o tym, żeby smażyć truskawki :)

Dodaj komentarz