Aktualności Doradcy Smaku

original

Przepis na weekend

AROMATYCZNE KURKI Z PATELNI Z ZIOŁAMI, POMIDORAMI CHERRY

I MARYNOWANYM TUŃCZYKIEM

 

Składniki dla 4 osób:


4 x 80 g filetu z tuńczyka bez skóry

 

Marynata:

2 łyżki słodkiego sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru

½ łyżeczki chili Prymat

600 g kurek

3 łyżki oliwy

1 pokrojona w kostkę cebula

3 posiekane ząbki czosnku

50 ml białego wina

12 pokrojonych na cząstki pomidorków cherry

50 g masła ziołowego

Kilka gałązek świeżego kopru

Kilka gałązek świeżego tymianku

Sól, cukier, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Mix kolorowych sałat

 

Sposób przygotowania:


Umyte polędwiczki z tuńczyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, a następnie obsmażyć z każdej ze stron i odstawić w ciepłe miejsce.

 

Kurki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Grzyby podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać cebulę i czosnek, podlać białym winem i smażyć 3 minuty. Pod koniec smażenia dodać pomidorki cherry, masło ziołowe, posiekany koper i świeży tymianek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak przygotowane kurki podawać z kolorowymi sałatami i pokrojonymi w plastry soczystymi polędwiczkami z tuńczyka.

 

1

 

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Ajajaj, tuńczyk i kurki!!!!!! Cudo!
  • 0
    original
    Opublikowano

    danusia19671

    Przepis jest zachęcający, kurek w lesie teraz nie brakuję, więc trzeba go koniecznie zrobić.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jakie danie!!!! aż slinka cieknie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anula1

    Wspaniala potrawa!

Dodaj komentarz