Aktualności Doradcy Smaku

suflet-czekoladowy-na-cieplo-z-owocami-i-lodami

Słodkości na Dzień Matki

Maj to nie tylko miesiąc pachnący bzem i kojarzący się z „Saską Kępą” z piosenki Maryli Rodowicz. W maju wypada jeden z długich weekendów, ale przede wszystkim maj to Dzień Matki, w którym wyrażamy miłość i szacunek naszym mamom. Istnieje wiele sposobów, aby ten dzień uczcić. Proponujemy przygotować słodkości.

 

Nawet jeżeli na co dzień nie pieczemy ciast zachęcamy, aby w dniu dzisiejszym sprawić naszym mamom przyjemność i własnoręcznie przygotować pyszny suflet czekoladowy lub tartę gruszkową:

 

TARTA GRUSZKOWA Z KREMEM MIGDAŁOWYM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Składniki:

Kruche ciasto:

300 g mąki krupczatki

200 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

Cukier waniliowy

 

Krem migdałowy:

200 g masła

250 g cukru pudru

250 g mączki migdałowej

4 jajka

50 g mąki

 

3 gruszki

Cukier puder do posypania tarty

 

Sposób przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i siekać nożem do momentu połączenia masła z mąką. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto i odstawić na do lodówki na minimum 30 minut. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem formy.

Masło utrzeć z cukrem, dodać mączkę migdałową i nadal ucierać. Następnie, cały czas ucierając, dodawać jajka, a na końcu mąkę. Krem migdałowy rozsmarować na kruchym cieście.

Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych i ponacinać. Gruszki ułożyć na kremie migdałowym i lekko ucisnąć.

Tartę piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. 

 

SUFLET CZEKOLADOWY NA CIEPŁO Z OWOCAMI I LODAMI WANILIOWYMI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Składniki dla 15 osób:

Świeże owoce, np. truskawki

Lody waniliowe

 

Ciasto czekoladowe:

250 g gorzkiej czekolady

175 g masła

125 g cukru pudru

75 g mąki

5 jaj

 

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem pudrem. Czekoladę połączyć z masłem, a następnie rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Do ubitych jaj wsypać mąkę, delikatnie wymieszać, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.

Małe foremki wysmarować masłem, wypełnić je przygotowaną masą i piec 7 minut w temperaturze 200ºC.

Suflet czekoladowy podawać z ulubionymi owocami i lodami waniliowymi.

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    same pyszności :)

Dodaj komentarz