Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_46291989_xs

Lekcja Klubu Szefów Kuchni: Marynowanie ryb i białego mięsa

Marynowanie to bardzo ważny element sztuki kulinarnej. Właściwe zamarynowanie mięs, ryb i warzyw przed pieczeniem, usmażeniem czy grillowaniem, ma bardzo duży wpływ na smak i aromat przygotowywanych potraw. Dzięki marynatom mięsa stają się miękkie i bardziej soczyste. Dzisiaj na początek marynaty do białych mięs i ryb. 

 

Krok 1 – błyskawicznie

1 kg ryby najwygodniej jest zamarynować w ½ szklanki oliwy z oliwek połączonej z Przyprawą do ryb Prymat. To gotowa, specjalnie skomponowana mieszanka idealnie komponująca się smakowo z rybami.

 

Ale polecamy również, w kolejnych krokach,  inne rodzaje marynat doskonale komponujące się z rybami i białym mięsem…

 

Krok 2 - w stylu polskim

½ szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 op. Koperku Prymat

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki pestek dyni

 

Krok 3 – w stylu włoskim

 ½ szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 łyżki pokrojonych w paski Suszonych pomidorów Smak

2 łyżki pokruszonych orzeszków piniowych

1 opakowanie Bazylii Prymat

 

Krok 4 – na sposób orientalny

½ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka oleju sezamowego

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki ziaren sezamu

1 łyżeczka Kolendry mielonej Prymat

1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat

2 łyżki miodu

 

Krok 5 – po meksykańsku

½ szklanki oliwy z oliwek

Sok z 1 limonki

2 łyżki pestek słonecznika

1 łyżeczka Chili pieprz cayenne Prymat

1 łyżeczka Kolendry mielonej Prymat

2 łyżeczki Papryki słodkiej mielonej Prymat

 

Smacznego gotowania.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz